Η κρίση και το μνημόνιο σκοτώνουν την καρδιά!

  • Iatropedia
Πονάει η καρδιά σας; Μήπως είναι από την οικονομική κρίση; Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά ειδικοί επιστήμονες είναι αυτοί που αποφαίνονται ότι οι κάτοικοι των χωρών με οικονομικά προβλήματα παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ειδικότερα αύξηση έως και 20% στα καρδιαγγειακά νοσήματα καταγράφονται σε χώρες με οικονομική κρίση ενώ πλέον και οι Έλληνες επιστήμονες είναι ανήσυχοι.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη χώρα μας, κρούουν οι επιστήμονες, καθώς αντίστοιχες αυξήσεις των κρουσμάτων εντοπίστηκαν το παρελθόν σε χώρες με οικονομική κρίση.

Η επιδείνωση των δεικτών διαβίωσης που επιφέρει μια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε άνοδο ακόμη και 20% των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε κάποιες χώρες σε ανάλογη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Αν και στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν, οι καρδιολόγοι ανησυχούν για ενδεχόμενη έκρηξη των κρουσμάτων, βασιζόμενοι σε παραδείγματα, όπως της Αργεντινής, όπου την εποχή της μεγάλης κρίσης η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα εκτινάχθηκε από το 2,9% στο 6,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και από 11% σε 16% για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1929-1937 οδήγησε στην αύξηση 20% των θανάτων από στεφανιαία νόσο, ενώ στη Ρωσία την περίοδο μετά την πτώση του Κομμουνισμού, για κάθε ιδιωτικοποίηση οι άντρες της περιοχής, εμφάνιζαν αύξηση θνησιμότητας κατά 13%, μέσα σε δύο χρόνια, κυρίως λόγω της μαζικής ανεργίας που ακολουθούσε.

«Σε όλες τις χώρες σε οικονομική κρίση, επιδεινώνεται η ποιότητα διατροφής και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος, την κατάθλιψη και τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος οδηγεί σε αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα» εξήγησε ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, Δ. Ρίχτερ, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας από το ΕΛΙΚΑΡ (19-21 Απριλίου).

Υπάρχουν όμως και θετικά μηνύματα. Ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χ. Στεφανάδης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία με τα stent νέας γενιάς.

Πρόκειται για ένα νέο τύπο stent που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πρόσφατα στην Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα του στηρίζεται στην επένδυση με ειδική φαρμακευτική ουσία, ουσία που έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη δημιουργία νεοαγγείων, διατηρώντας την αθηρωματική πλάκα σταθερή ενώ προλαμβάνει νέα εμφράγματα.