Η κλιματική αλλαγή κάνει μη βιώσιμες για τους ανθρώπους πολλές περιοχές του πλανήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
θερμοκρασία
Αυξάνει σιγά-σιγά την περιβαλλοντική θερμοκρασία, αλλά οι αντοχές του οργανισμού μας είναι πεπερασμένες.

Η κλιματική αλλαγή αφήνει παντού γύρω μας το αποτύπωμά της, από τις ακραίες φωτιές στα δάση μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες. Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αν αυξηθεί ακόμα λίγο η θερμοκρασία στον πλανήτη, αρκετές περιοχές θα γίνουν μη βιώσιμες για τους ανθρώπους.

«Όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξάνεται. Αν όμως θέλουμε να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε, πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την αύξηση στο ελάχιστο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Daniel Vecellio, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο George Mason, της Βιρτζίνια.

Στη σχετική μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τις θερμοκρασίες που αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι ποικίλων συνδυασμών περιβαλλοντικής θερμοκρασίας και υγρασίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ανεκτές είναι ή δεν είναι αυξήσεις της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας από έως και 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα όρια που ίσχυαν πριν από την βιομηχανική επανάσταση. Ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων, την οποία υπέγραψαν 196 κράτη το 2015, είναι να περιοριστεί η αύξηση αυτή στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αντοχές του μέσου ανθρώπου, συνυπολογίζοντας συμβάλλοντες παράγοντες όπως:

  • Η υγρασία
  • Η ταχύτητα των ανέμων
  • Η ηλιακή ακτινοβολία
  • Το επίπεδο σωματικής καταπόνησης του ανθρώπινου οργανισμού

Μικρότερες αντοχές

Προγενέστερες μελέτες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια είχαν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι πίστευαν έως πρότινος οι ειδικοί. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι αντέχουν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η περίοδος 2011-2020 ήταν η  θερμότερη δεκαετία που καταγράφηκε ποτέ. Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη μας ξεπέρασε κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου εκείνη που υπήρχε πριν την βιομηχανική επανάσταση. Επί του παρόντος, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμό 0,2 °C ανά δεκαετία.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αν φτάσει η αύξηση στους 2 βαθμούς Κελσίου, ορισμένες περιοχές θα έχουν επί υπερβολικά πολλές ώρες καθημερινά πολύ περισσότερη ζέστη από την ανθρωπίνως ανεκτή. Αυτές οι περιοχές εντοπίζονται:

  • Στο Πακιστάν
  • Την κοιλάδα του Ινδού ποταμού
  • Την ανατολική Κίνα
  • Την υποσαχάριο Αφρική

Η αφόρητη ζέστη σε αυτές τις περιοχές θα πλήξει τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους.

Αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου

Αν η αύξηση στην θερμοκρασία του πλανήτη φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου, θα πληγούν επίσης:

  • Η Αυστραλία
  • Η λατινική Αμερική
  • Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ (οι μεσοδυτικές και μερικές της Ανατολικής Ακτής)

Αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. «Η βιωσιμότητα θα εξαρτηθεί από την διάρκεια των θερμοκρασιών αυτών», τόνισε ο Dr. Vecellio.

Χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων (π.χ. παραμονή στη σκιά και κατανάλωση άφθονου νερού) ο άνθρωπος θέλει 6-7 ώρες έκθεσης σε ακραία θερμοκρασία για να πάθει θερμοπληξία. «Αν αυτές οι έξι ώρες είναι μοιρασμένες σε έξι ημέρες, από 1 ώρα την ημέρα, το Σικάγο δεν θα γίνει μη βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής. «Αν όμως καθημερινά βιώνει κανείς τέτοιου είδους θερμοκρασία από το πρωί έως το βράδυ, θα έχει σοβαρό πρόβλημα».

Μόνη λύση, να λάβουμε σήμερα μέτρα και όχι μετά από 10 χρόνια. «Πρέπει να βρούμε στρατηγικές προσαρμογής και ταυτοχρόνως προστασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει να μείνουμε ασφαλείς, επομένως πρέπει να φροντίσουμε και τον πλανήτη μας», τόνισε ο Dr. Vecellio. «Δεν έχουμε καν φθάσει στα όρια που υπολογίσαμε με την έρευνά μας και πολύς κόσμος πεθαίνει ήδη από θερμοπληξία. Επομένως δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο, σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο πολιτικών και κυβερνήσεων».

Φωτογραφία: iStock