Η καρδιοπάθεια απειλεί τους ασθενείς που νικούν τον καρκίνο, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

  • Ρούλα Τσουλέα
καρδιά
Τι είδους καρδιολογικά προβλήματα παρατηρούνται και με ποιες μορφές καρκίνου σχετίζονται.

Οι ασθενείς που ξεπερνούν τον καρκίνο μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρόβλημα με την καρδιά τους τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Μελετώντας χιλιάδες εθελοντές που είχαν ιστορικό καρκίνου, διαπίστωσαν ότι αργά ή γρήγορα ο ένας στους τρεις εκδήλωσε κάποια καρδιαγγειακή διαταραχή.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος: Η καρδιοπάθεια ευθύνεται για 1 στους 10 θανάτους

Τα καλά νέα είναι ότι η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν «σιωπηρές» βλάβες στην καρδιά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα η φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς όταν ολοκληρώσουν τις θεραπείες για τον καρκίνο τους.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται ο καρκίνος με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι περισσότερες προγενέστερες μελέτες, όμως, είχαν εξετάσει τους ασθενείς στον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της κακοήθους νόσου τους.

Στην παρούσα μελέτη, όμως, η παρακολούθηση των ασθενών διήρκησε σχεδόν 12 χρόνια. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Heart.

Η μελέτη

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 18.714 ασθενείς που είχαν νικήσει τον καρκίνο και ισάριθμους υγιείς συνομηλίκους τους. Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με καρκίνο:

  • Του πνεύμονα
  • Του μαστού
  • Του προστάτη
  • Της μήτρας
  • Του παχέος εντέρου ή
  • Του αίματος (αιματολογική κακοήθεια)

Οι ασθενείς είχαν ηλικία 57 έως 66 ετών. Το 67,4% ήσαν γυναίκες. Το 17,6% αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την καρδιά τους πριν διαγνωστεί ο όγκος τους, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως πέθαναν 3.514 συμμετέχοντες με ιστορικό καρκίνου (το 18,8%). Το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές χωρίς καρκίνο ήταν μόλις 8,5%. Από τους ασθενείς με καρκίνο που κατέληξαν, το 8,2% (οι 287) πέθαναν αμιγώς από πρόβλημα στην καρδιά.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, το σχεδόν 33% των ασθενών με ιστορικό καρκίνου είχε κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Τα προβλήματα στην καρδιά ήταν πιο συχνά:

  • Στους ασθενείς με ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα (διαγνώστηκαν στο 49,5% εξ αυτών)
  • Στους ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια (διαγνώστηκαν στο 48,4%)
  • Στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη (40,6%)

Αντιθέτως, πιο σπάνια ήταν στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού (διαγνώστηκαν στο 22,3%).

Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά προβλήματα που διαγνώστηκαν ήταν:

  • Η ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • Η κολπική μαρμαρυγή (είναι ένα είδος καρδιακής αρρυθμίας)
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια

Στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, πιο συχνή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια, η περικαρδίτιδα και τα μηχανικά καρδιολογικά προβλήματα.

Οι διαφορές αυτές πιθανώς αντανακλούν τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μορφής καρκίνου και των θεραπειών της, εκτίμησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Zahra Raisi-Estabragh, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Η μαγνητική τομογραφία στην καρδιά

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς που είχαν κάνει 1.354 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη τους. Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν σημαντικές και επιζήμιες αλλοιώσεις στο μέγεθος και στη λειτουργία της καρδιάς των πασχόντων:

  • Από καρκίνο του μαστού
  • Από αιματολογική κακοήθεια

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πως η έρευνά τους υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση. Επομένως, δεν αποδεικνύει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο καρκίνος ή οι θεραπείες του βλάπτουν άμεσα την καρδιά.

Εν τούτοις, είναι γνωστό η χημειοθεραπεία που συχνά κάνουν οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, βλάπτει τον καρδιακό ιστό. Το ίδιο και η ακτινοθεραπεία που στοχεύει το τοίχωμα του θώρακα.

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, εξ άλλου, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την λειτουργία της καρδιάς. Την ίδια επίπτωση έχουν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, γεγονός παραμένει ότι αυξάνονται ραγδαία οι επιζήσαντες του καρκίνου. Επομένως είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η φροντίδα της υγείας τους μετά τον καρκίνο, λένε οι ειδικοί. Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλήματος στην καρδιά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβασή τους, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock