Καρκίνος: Η καρδιοπάθεια ευθύνεται για 1 στους 10 θανάτους

 • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος
Πολλοί ασθενείς με καρκίνο χάνουν τη ζωή τους επειδή τους προδίδει η καρδιά τους ή εκδηλώνουν άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο καρκίνος δεν είναι πάντοτε η αιτία θανάτου των πασχόντων από αυτόν, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. Αντιθέτως, περισσότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς υποκύπτουν εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά.

Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται πως είναι υψηλότερος:

 • Στους νεότερους ασθενείς (κάτω των 35 ετών)
 • Κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση
 • Στους πάσχοντες από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν οι μισοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου ή του θυρεοειδούς, πεθαίνουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την σύγκριση του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ με 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι μεταξύ 1973 και 2012 διαγνώσθηκαν με 28 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Όλοι τους είχαν διηθητικό (τοπικά προχωρημένο) καρκίνο.

Την σύγκριση πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr Nicholas Zaorsky, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ακτινολογίας-Ογκολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal,τα στοιχεία τους έδειξαν ότι το 11% των ασθενών με καρκίνο (ή 365.689 άνθρωποι) πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια. Το συχνότερο ήταν η καρδιοπάθεια (76% των θανάτων).

Άλλα καρδιαγγειακά αίτια που κόστισαν τη ζωή των ασθενών με καρκίνο ήταν υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα κ.λπ.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ήταν υψηλότερος κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση. Ήταν επίσης υψηλότερος στους ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καταγράφηκαν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Αυτές είναι και οι συχνότερες μορφές καρκίνου. Σχεδόν 145.000 ασθενείς που κατέληξαν από προβλήματα καρδιάς ή αγγείων, είχαν καρκίνο του προστάτη ή του μαστού.

Ανά μορφή καρκίνου, όμως, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια σε ποσοστό επί τοις εκατό ήταν ως εξής:

 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως: 19,4% των περιστατικών
 • Καρκίνος του λάρυγγα: 17,3%
 • Καρκίνος του προστάτη: 16,6%
 • Καρκίνος της μήτρας: 15,6%
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 13,7%
 • Καρκίνος του μαστού: 11,7%

Δεκαπλάσιος κίνδυνος για τους νέους

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο καθ’ εαυτό ήταν αυξημένος κυρίως στους ασθενείς με δύσκολες μορφές της νόσου, όπως:

 • Ο καρκίνος του πνεύμονα και του ήπατος
 • Ο καρκίνος του εγκεφάλου και του στομάχου
 • Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος
 • Ο καρκίνος του οισοφάγου και των ωοθηκών
 • Το πολλαπλούν μυέλωμα

Αντιθέτως, οι πάσχοντες από ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου ήταν εξίσου πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και από τον καρκίνο τους. Αυτό παρατηρήθηκε π.χ. στον καρκίνο του μαστού, του λάρυγγα, του δέρματος, του θυρεοειδούς, των όρχεων, του πέους κ.λ.π.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο θα χάσουν τελικά τη ζωή τους από άλλη αιτία», δήλωσε ο Dr Sturgeon. «Ειδικά οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πριν από τα 55 τους χρόνια, έχουν 10πλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό».

Και συνέχισε: «Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά το πρώτο έτος από τη διάγνωση του καρκίνου. Ύστερα μπορεί να μειωθεί, αλλά αυτό συνήθως δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, παραμένει υψηλός για μία 10ετία ή και περισσότερο. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έχει σχέση με τις θεραπείες για τον καρκίνο ή την κακοήθη νόσο καθ’ εαυτή. Ωστόσο οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν, ώστε να λαμβάνουν μέτρα (και) για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας τους».

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν