Οι Γερμανοί «ξαναχτύπησαν»

  • Iatropedia
Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν τα θύματα του γερμανικού φαρμάκου θαλιδομίδη που εφευρέθη από Ναζιστές γιατρούς και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και στις εγκυμονούσες για πρόληψη της ναυτίας. Το φάρμακο είχε αξιοποιηθεί αρχικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως αντίδοτο στα αέρια νεύρων με τα οποία εξόντωναν τους κρατούμενους.

Περίπου 3000 άτομα που έχουν σήμερα επιπτώσεις από τη θαλιδομίδη αναμένεται να προσφύγουν στη γερμανική δικαιοσύνη προκειμένου να αποζημιωθούν για τις βλάβες που έχουν υποστεί από τη χρήση του φαρμάκου.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο που είχε ισχυρές κατασταλτικές ιδιότητες , για την πρωινή ναυτία, στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες την είχαν λάβει για να διευκολυνθούν, όμως ήταν απληροφόρητες για τις παρενέργειες της. Η τερατογόνος, δράση της δημιούργησε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παιδιά χωρίς χέρια, χωρίς δάκτυλα η παραμορφώσεις στα άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν προβλήματα στα μάτια, τα αυτιά και τα εσωτερικά όργανα. Δεν γνωρίζουμε δε πόσες αποβολές υπήρξαν.

Το φάρμακο δόθηκε από την εταιρεία Chemie Gruenenthal, το 1958, στην Γερμανία αλλά και άλλα κράτη του κόσμου( σχεδόν 50 χώρες). Πολλοί Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία την δεκαετία του 1960 έκαναν χρήση της Θαλιδομίδης. Μόνο στη Γερμανία, 10.000 μωρά γεννήθηκαν με προβλήματα από την θαλιδομίδη.

Σήμερα, λιγότεροι από 3.000 είναι ακόμα ζωντανοί. Στη Βρετανία, είναι περίπου 470 ,στην Ιαπωνία (περίπου 300 επιζώντες), στον Καναδά και τη Σουηδία (πάνω από 100), και την Αυστραλία (45).Οι καταμετρήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με τις αποζημιώσεις που δίνει η Γερμανική εταιρεία σήμερα( ετησίως είναι κατ 'ανώτατο όριο € 13.500 η £ 11.840).

Ωστόσο υπάρχουν συντριπτικές έμμεσες αποδείξεις ότι η Θαλιδομίδη ήταν ένα « δοκιμαστικό φάρμακο που δόθηκε από τους ΝΑΖΙ ως ένα αντίδοτο στις νευρικές βλάβες που προκαλεί το φυσικό αέριο»

Σε έρευνες που έγιναν, είναι ξεκάθαρο ότι Gruenenthal ήταν ένα μέρος οπού δραστηριοποιήθηκαν, στην μεταπολεμική Γερμανία, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής εποχής. Αμέσως μετά τον πόλεμο, για παράδειγμα, στην Gruenenthal προσλαμβάνετε ο Δρ Heinrich Mueckter ως επικεφαλής επιστήμονας, ο οποίος κατηγορήθηκε από την Πολωνία για εγκλήματα πολέμου, μετά τη διεξαγωγή ιατρικών πειραμάτων σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων, στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες κρατούμενοι να έχουν πεθάνει.

Ο «Δρ Mueckter ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στο σκάνδαλο θαλιδομίδη», λέει ο Gernot Stracke, ο κορυφαίος εκπρόσωπος για τους επιζώντες στη Γερμανία.

Μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις η Γερμανία και η Αγγλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποζημιώσεις στα θύματα της Θαλιδομίδης.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για τη ναυτία

Διαβάστε περισσότερα για την εγκυμοσύνη

Δακρυγόνα: Πότε κινδυνεύουμε και πως να προφυλαχτούμε