Η φτώχεια κοστίζει στις ΗΠΑ περισσότερες ζωές απ’ όσες ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα όπλα!

  • Ρούλα Τσουλέα
φτώχεια
Αποκαλυπτικά ευρήματα νέας ανάλυσης για τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Η φτώχεια αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, καθώς κοστίζει ετησίως εξίσου πολλές ζωές με την άνοια, τα ατυχήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο το γεγονός αυτό κατά κανόνα περνά απαρατήρητο, διότι πολύ περισσότερο ενδιαφέρον προσελκύουν άλλες αιτίες θανάτου, λένε οι ερευνητές.

Η φτώχεια γενικώς σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο επιβιώσεως. Έως πρότινος, όμως, δεν ήταν γνωστό πόσοι ακριβώς θάνατοι οφείλονται σε αυτήν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Βάσει των υπολογισμών των ερευνητών, ετησίως κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 183.000 ανθρώπους, ηλικίας 15 ετών και άνω.

Οι ερευνητές λένε πως ο υπολογισμός αυτός είναι συντηρητικός. Και αυτό, διότι έγινε με βάση επιδημιολογικά δεδομένα των ετών πριν την πανδημία. Στη διάρκειά της, όμως, η φτώχεια εντάθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν, η φτώχεια κοστίζει περισσότερες ζωές απ’ όσες άλλες κύριες αιτίες θανάτου, όπως:

  • Η παχυσαρκία
  • Η υπερβολική δόση ναρκωτικών
  • Τα όπλα
  • Οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Τέταρτη αιτία θανάτου

Στην πραγματικότητα, αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Μόνο η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και το κάπνισμα προκαλούν περισσότερους θανάτους από αυτήν.

«Η φτώχεια σκοτώνει δεκαπλάσιους ανθρώπους απ’ όσους δολοφονούνται ετησίως στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ανθρωποκτονίες προσελκύουν πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Brady, καθηγητής Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρήβερσαϊντ (UCR).

Η νέα ανάλυση αποκαλύπτει επίσης πως το προσδόκιμο επιβιώσεως για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αρχίζει να φθίνει μετά την ηλικία των 40 ετών. Μάλιστα η μείωσή του μετά τα 40, είναι ραγδαία.

Η ανάλυση βασίσθηκε σε δεδομένα για το εισόδημα από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα δεδομένα για τους θανάτους και τις αιτίες του στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS).

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για όσους χαράσσουν τις κοινωνικές πολιτικές, τονίζει ο Dr. Brady. Και επισημαίνει πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις ΗΠΑ, ο πληθυσμός της οποίας μαστίζεται από φτώχεια σε πολύ υψηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι στα άλλα εύπορα κράτη της Δύσης.

Φωτογραφία: iStock