Η ευλογιά των πιθήκων είναι μεταδοτική μέρες πριν αρχίσουν τα συμπτώματα

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Τα ευρήματα νέας βρετανικής μελέτης μπορεί να εξηγούν για ποιον λόγο υπήρξε το 2022 τόσο μεγάλη διασπορά της νόσου στον πλανήτη. Πόσες μέρες πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων μπορεί να συμβεί μετάδοση. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αρχίζει να μεταδίδεται όταν εκδηλώσουν οι ασθενείς τα πρώτα συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις η μετάδοσή της συμβαίνει αρκετές μέρες νωρίτερα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν, παρότι η εφετινή παγκόσμια έξαρση βρίσκεται σε ύφεση, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το γεγονός αυτό διότι ελλοχεύει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν την εφετινή, παγκόσμια εμφάνιση της νόσου, η οποία ήταν η πρώτη από το 1958, όταν πρωτοανιχνεύθηκε.

Η ευλογιά των πιθήκων ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Εφέτος τον Μάιο άρχισαν να εντοπίζονται κρούσματα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η διασπορά κορυφώθηκε τον Αύγουστο. Έκτοτε, τα νέα κρούσματα μειώνονται συνεχώς.

Συνολικώς έχουν πλέον αναφερθεί περισσότερα από 77.200 περιστατικά σε 109 χώρες του κόσμου. Τα περισσότερα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ (πλησιάζουν τις 28.500).

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ). Βασίστηκε σε στοιχεία από 2.746 ασθενείς, που διαγνώστηκαν με ευλογιά των πιθήκων στη Βρετανία μεταξύ 6 Μαΐου και 1 Αυγούστου 2022.

Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία σχεδόν 38 ετών και το 95% ήσαν άνδρες που ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο σημαντικά χρονικά διαστήματα, το σειριακό χρονικό διάστημα και την περίοδο επωάσεως.

Σειριακό χρονικό διάστημα είναι ο καιρός που μεσολαβεί από τα πρώτα συμπτώματα σε έναν ασθενή έως την ανάπτυξη συμπτωμάτων σε έναν άλλο. Περίοδος επωάσεως είναι ο καιρός που μεσολαβεί από την έκθεση σε ένα παθογόνο έως την έναρξη των συμπτωμάτων.

Εάν η ευλογιά των πιθήκων μεταδιδόταν μετά την ανάπτυξη συμπτωμάτων, το σειριακό χρονικό διάστημα θα ήταν μεγαλύτερο από την περίοδο επωάσεως.

Τα ευρήματα

Ωστόσο η μελέτη έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις το σειριακό χρονικό διάστημα ήταν μικρότερο από την περίοδο επωάσεως. Η διαφορά έφθανε ακόμα και τις 1,7 ημέρες από την περίοδο επωάσεως, που τυπικά ήταν περίπου μία εβδομάδα.

Το εύρημα αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «σημαντικό ποσοστό» των μεταδόσεων έγινε όταν η ευλογιά των πιθήκων ήταν ασυμπτωματική. Στην πραγματικότητα, στο 53% των περιπτώσεων η νόσος είχε μεταδοθεί εν όσω οι ασθενείς ήσαν ασυμπτωματικοί!

Η μετάδοση είχε συμβεί έως και τέσσερις ημέρες πριν εκδηλώσουν οι ασθενείς τα πρώτα συμπτώματα. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι πολλές λοιμώξεις συμβαίνουν πριν αντιληφθούν οι ασθενείς ότι νοσούν. Σημαίνει επίσης πως όταν αρχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών τους, μπορεί να είναι πολύ αργά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα έπρεπε να απομονώνονται επί 16-23 ημέρες οι ασθενείς, για να «σπάσει» η αλυσίδα της μετάδοσης. Το διάστημα αυτό θα επέτρεπε να εντοπιστεί το 95% των νέων μολύνσεων, εκτίμησαν.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους αναλύοντας δεδομένα από 13 ζεύγη ασθενών που είχαν μολυνθεί μεταξύ τους. Στα 10 από τα ζεύγη, η μετάδοση είχε συμβεί έως και τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν