Η ενδοοικογενειακή βία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης στις γυναίκες

  • Ρούλα Τσουλέα
θρόμβωση
Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις βιολογικές συνέπειές της. Τι αναφέρει κορυφαίος καθηγητής Αιματολογίας.

Η ενδοοικογενειακή βία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για θρόμβωση και πνευμονική εμβολή στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Σε νέα μελέτη ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος μπορεί και να τετραπλασιαστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τις νεαρές γυναίκες. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Internal Medicine.

«Η νέα αυτή γνώση πρέπει να αλλάξει την πρακτική των ιατρών που ελέγχουν την φλεβική θρόμβωση», δήλωσε στο Πρακτορείο FM ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Αιματολόγοι, αγγειολόγοι και γυναικολόγοι πρέπει εκτός από τον έλεγχο για την φλεβική θρόμβωση, να ελέγχουν και εάν οι ασθενείς τους υπόκεινται σε κάποιου είδους βία.

«Έως τώρα, όταν εμείς οι αιματολόγοι ψάχναμε να βρούμε γιατί μία γυναίκα έπαθε θρόμβωση παρότι έπαιρνε αντιθρομβωτικά φάρμακα, κάναμε έλεγχο για θρομβοφιλία. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε και ερωτήσεις για το πώς ζει με τον σύντροφό της», είπε.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, τεκμηριώνεται με μία πολύ καλά σχεδιασμένη μελέτη η άμεση συσχέτιση του τρόπου ζωής μιας γυναίκας και της εκδήλωσης πνευμονικής εμβολής, σε υπόστρωμα σχετιζόμενο με φάρμακα (τα αντισυλληπτικά).

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την πρακτική μας και να κάνουμε και άλλες ερωτήσεις στις ασθενείς. Βεβαίως απαιτείται και άλλη μελέτη, προκειμένου αυτό να γίνει κατευθυντήρια οδηγία», διευκρίνισε.

Σπάνια πριν τα 40

Η φλεβική θρόμβωση είναι σπάνια στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Καταγράφονται ετησίως περίπου 1-2 περιστατικά ανά 10.000 γυναίκες. «Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η κύηση και τα αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, διπλασιάζουν τον κίνδυνο στις νέες γυναίκες», είπε ο κ. Γεροτζιάφας. Άλλοι γνωστοί βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη φλεβική θρόμβωση είναι:

  • Η γενετική προδιάθεση (δηλαδή όταν υπάρχει θρομβοφιλία)
  • Φλεγμονώδη νοσήματα
  • Άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχει μία νέα γυναίκα, χωρίς να είναι ακόμη διαγνωσμένες

Με τη νέα επιστημονική γνώση, όμως, ο κ. Γεροτζιάφας εκτιμά ότι πρέπει να οργανωθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο θα διερευνήσει ενδελεχώς τα νέα δεδομένα.

«Πρέπει να εμπλακεί κυρίως το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα», τονίζει. «Εκεί έχουμε τη συμπύκνωση στη βιολογία των κοινωνικών συνθηκών που ζει μία γυναίκα. Θα πρέπει εκτός από τη λογική του «είναι δικαίωμά μου ως ανθρώπου να μην εκτίθεμαι στη βία και να αμύνομαι απέναντί της», να αντιμετωπίσουμε πλέον και τη νέα διάσταση που δημιουργείται. Δηλαδή ότι η ίδια η βία δημιουργεί βιολογικές ανωμαλίες που μπορεί να εκθέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου, λόγω θρόμβωσης. Πρέπει να γίνει υπόθεση του γυναικείου κινήματος. Υπάρχει ήδη ένα κάλεσμα από την ομάδα που έκανε τη μελέτη για να ενημερωθούν οι ειδικότητες που εμπλέκονται. Αυτές είναι οι αιματολόγοι, οι αγγειολόγοι και οι γυναικολόγοι».

Οι παράγοντες της βίας

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 2.000 γυναίκες. Οι μισές υπέστησαν θρόμβωση ενόσω λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία συγκεκριμένη κλίμακα αξιολογήσεως της ενδοοικογενειακής βίας όλων των μορφών.

Όπως διαπίστωσαν, όταν από οκτώ παράγοντες που σχετίζονται με τη βία στο ζευγάρι συγκεντρώνονται τουλάχιστον οι τέσσερις, τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος για φλεβική θρόμβωση στη γυναίκα.

Στους παράγοντες που σχετίζονται με τη βία στο ζευγάρι συμπεριλαμβάνονται λ.χ.:

  • Πόσο άσχημα μιλάει ο άντρας στη γυναίκα
  • Πόσο φοβάται η γυναίκα να εκτεθεί στη λεκτική βία κ.λπ.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι «η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο μία ψυχολογική πίεση, αλλά έχει πολύ συγκεκριμένα, μετρήσιμα και επικίνδυνα βιολογικά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Γεροτζιάφας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock