Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκεφαλικό
Τι κίνδυνος υπάρχει για όσους κοιμούνται με ανοιχτά παντζούρια και κουρτίνες. Πώς σχετίζεται με τα εγκεφαλικά.

Αν σας αρέσει να κοιμάστε με ανοιχτά παντζούρια το βράδυ για να βλέπετε τα φώτα της πόλης, ξανασκεφθείτε το. Η συνήθεια αυτή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ως φαίνεται, ο έντονος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα επηρεάζει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο με τρόπο που καθιστά πιθανότερο ένα εγκεφαλικό, λένε οι ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες με την μεγαλύτερη έκθεση στα φώτα της πόλης τη νύχτα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν:

  • Στενώσεις στις αρτηρίες του εγκεφάλου που παρεμποδίζουν την τροφοδοσία του με αίμα
  • Αιμορραγία στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου

Στην πρώτη περίπτωση η συνέπεια μπορεί να είναι ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη δεύτερη ένα αιμορραγικό.

Βάσει αυτών των ευρημάτων «θα συνιστούσαμε σε όσους ζουν στις αστικές περιοχές, να μειώσουν την έκθεσή τους στα φώτα της πόλης, ώστε να προστατευθούν από τον αρνητικό αντίκτυπό τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Jian-Bing Wang, ερευνητής στο Τμήμα Δημοσίας Υγείας & Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Zhejiang, στην Κίνα.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Stroke. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η κατάχρηση του τεχνητού φωτισμού έχει οδηγήσει τα τέσσερα πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού σε μία ζωή σε ένα αφύσικα φωτεινό περιβάλλον.

Για να διερευνήσουν τις δυνητικές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 28.302 ενηλίκων. Το 59% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 62 έτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης δεδομένα από δορυφόρους για τον φωτισμό τη νύχτα, καθώς και για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο κατοικίας τους.

Στη διάρκεια έξι ετών παρακολούθησης (από το 2015 έως το 2021) 1.278 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν αγγειακή πάθηση του εγκεφάλου. Οι 777 είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι 133 αιμορραγικό.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που εκτίθεντο τη νύχτα στα υψηλότερα επίπεδα τεχνητού φωτισμού είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγγειακή νόσο του εγκεφάλου.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το φως τη νύχτα καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, λένε οι ερευνητές. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Δίχως επαρκή επίπεδα από αυτήν, ο ύπνος διαταράσσεται. Και είναι γνωστό ότι ο ύπνος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για καλή υγεία.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η έκθεση στα υψηλότερα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα σχετιζόταν με αύξηση κατά 31-50% στον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Οι ρύποι που εξετάστηκαν προέρχονταν από τα οχήματα, τα εργοστάσια και άλλες πηγές.

Φωτογραφία: iStock