Η άπνοια στον ύπνο ενοχοποιείται για τροχαία ατυχήματα

  • Iatropedia
Η βαρειά υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας εξαιτίας της υπνικής άπνοιας αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, επισημαίνει νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

Η άπνοια στον ύπνο ενοχοποιείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και προφανώς όχι άδικα: ερευνητές της Sahlgrenska Αkademin στο Πανεπιστήμιο του Γκοτεμποργκ ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από την σχετική διαταραχή είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι οι εμπλεκόμενοι οδηγοί σε ένα τέτοιο ατύχημα. Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο αν οι πάσχοντες από άπνοια οδηγοί κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ ή κάνουν χρήση υπνωτικών χαπιών.

Μελέτη σε βάθος δεκαετίας 21.118 ατόμων με ιστορικό τουλάχιστον ενός τροχαίου ατυχήματος έδειξε ότι 82 ατυχήματα συνέβησαν με πάσχοντα από σύνδρομο υπνικής άπνοιας στο τιμόνι ενώ 56 ακόμη ατυχήματα συνέβησαν πέντε χρόνια πριν διαγνωσθεί η διαταραχή και 26 ακόμη έναν χρόνο μετά την σχετική διάγνωση. Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί κατά 70% με την θεραπεία συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς κατά μέσο όρο 4 ώρες κάθε βράδυ.

Η άπνοια ύπνου (sleep apnea) είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, μία ανωμαλία που διαταράσσει την νυχτερινή μας ανάπαυση με αποτέλεσμα –αναπόφευκτα– υπνηλία και αίσθημα κόπωσης την επόμενη μέρα. Οι μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις αποφρακτικής υπνικής άπνοιας αντιμετωπίζονται συνήθως με την συνεχή θετική πίεση στους αεραγωγούς από συσκευή μηχανικού αερισμού (CPAP) η οποία με την συνεχή ροή αέρα υπό πίεση στην μύτη εμποδίζει το φράξιμο του λαιμού κατά τον ύπνο.