Η άπνοια ύπνου φέρνει κατάθλιψη στους άνδρες!

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη καταδεικνύει την σχέση της σοβαρής αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της υπερβολικής υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης στους άνδρες.

Η ισχυρή σχέση παθολογικής υπνικής άπνοιας και κατάθλιψης στους άνδρες επιβεβαιώθηκε ακόμη και αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, επισημαίνουν Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας σε μελέτη που παρουσιάσθηκε στην φετινή διεθνή διάσκεψη της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρίας. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 1.875 Αυστραλοί με ηλικίες που κυμαίνοντο μεταξύ 35 και 83 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για κατάθλιψη σε δύο χρονικά σημεία κατά την διάρκεια μιας περιόδου πέντε ετών. Παράλληλα, ένα τυχαίο δείγμα 857 ανδρών, χωρίς να έχει προηγουμένως διαγνωστεί με σοβαρή αποφρακτική άπνοια, υποβλήθηκε κατ’ οίκον σε τεστ πολυσωματοκαταγραφικής μελέτης ύπνου (polysomnography) συμπληρώνοντας επίσης το ερωτηματολόγιο της Κλίμακας Ημερήσια Υπνηλίας Epworth.

Μετά από προσαρμογή των αποτελεσμάτων για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, η μέχρι πρότινος αδιάγνωστη σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου συσχετίστηκε με αυξημένο επιπολασμό κατάθλιψης, όπως και η υπερβολική ημερήσια υπνηλία. Οι άνδρες που είχαν αδιάγνωστες αμφότερες τις διαταραχές –ήπια με μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου και υπερβολική ημερήσια υπνηλία– εμφάνιζαν 4 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καμμιά από τις παθήσεις. Όπως σημειώνει η επικεφαλής της σχετικής μελέτης, ιατρός Carol Lang, η σχέση των δύο έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες έρευνες γι’ αυτό και οι άνδρες με κατάθλιψη θα πρέπει να ελέγχονται για σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου ώστε να προγραμματισθεί η κατάλληλη θεραπεία.