Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών

  • Iatropedia
Τριετής μελέτη με την συμμετοχή 5.000 ασθενών έδειξε ότι όσοι έπαιρναν αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση μέτριας ή βαριάς μορφής κατάθλιψης εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά

Η σχέση ήταν εμφανέστερη στην αντιμετώπιση σοβαρότερων περιπτώσεων κατάθλιψης καθώς τα αντικαταθλιπτικά έδειξαν να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με την χορήγηση αντιχοληστερινικών φαρμάκων (στατινών) για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, επισημαίνουν γιατροί του Intermountain Medical Center Heart Institute στο Σωλτ Λέϊκ της Γιούτα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η σχέση ψυχικής υγείας και χρόνιων νοσημάτων είναι ενδεικτική: η μείζων καταθλιπτική διαταραχή συνδέεται με το 17% των καρδιαγγειακών περιπτώσεων και με το 23% των εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων.

Η σχετική μελέτη που θα παρουσιασθεί στις 15 Μαρτίου στο 64ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στον Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια καταδεικνύει την σημασία της θεραπείας πασχόντων από κατάθλιψη όχι μόνο για την βελτίωση της διάθεσής τους αλλά και για την μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χάϊντι Μέϊ, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας. Τα αντικαταθλιπτικά δεν συνδέονται με την μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε άτομα με ήπια ή καθόλου κατάθλιψη, όμως στις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής κατάθλιψης τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!