H επιβάρυνση που επιφέρει η κολπική μαρμαρυγή: Κατανοώντας τις Επιπτώσεις της Επιδημίας της Νέας Χιλιετίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Κολπική Μαρμαρυγή της Παγκόσμιας Ένωσης για την Κολπική Μαρμαρυγή AF Association, ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα υγείας στον κόσμο. Αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την Κολπική Μαρμαρυγή και των επιπτώσεών της στους ασθενείς και στα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη. Έως το 2030, ο αριθμός των ανθρώπων με κολπική μαρμαρυγή προβλέπεται να αυξηθεί έως και 70%.

Η Biosense Webster EMEA, μέρος της Johnson & Johnson Medical NV/SA και ηγέτης στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) δημοσίευσε μία έκθεση που αποκαλύπτει την αυξανόμενη επιβάρυνση της κολπικής μαρμαρυγής στους ασθενείς, στους επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Η νέα έκθεση προτρέπει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και έμφαση στην κλίμακα και τις επιπτώσεις της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία ταχέως καθίσταται ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην παγκόσμια υγεία. Η επιδημία της νέας χιλιετίας δε διαταράσσει απλά την ποιότητα ζωής των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη που προσβάλλονται από κολπική μαρμαρυγή, αλλά κοστίζει και στα συστήματα υγείας έως και 3.286 ευρώ εκατομμύρια ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από έναν ακανόνιστο και συχνά ταχύ καρδιακό ρυθμό που επιφέρει μία ασυντόνιστη συστολή των δύο άνω τμημάτων της καρδιάς.

Ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός μπορεί να επιφέρει θρόμβους, καθώς το αίμα μπορεί να λιμνάσει στην καρδιά πριν εξωθηθεί στον εγκέφαλο προκαλώντας εγκεφαλικό σχετιζόμενο με Κολπική Μαρμαρυγή, μία ιδιαίτερα σοβαρή μορφή εγκεφαλικού. Η ΚΜ αποτελεί τυπικά μια προϊούσα πάθηση, με τον 1 στους 5 ασθενείς να εξελίσσονται από παροξυσμική (διαλείπουσα) ΚΜ σε εμμένουσα (σταθερή) ΚΜ σε 1 έτος.

Η έκθεση τονίζει ότι έως το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων με Κολπική Μαρμαρυγή προβλέπεται να αυξηθεί έως και 70%,1 και ότι έως το 2050 η Ευρώπη θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή συγκριτικά με άλλες περιοχές στον κόσμο. Επιπλέον, έως το 2030 ο αριθμός των περιστατικών εγκεφαλικού και των ιατρικών επισκέψεων αναμένεται να αυξηθούν, με αναμενόμενα 280.000-340.000 νέα ισχαιμικά εγκεφαλικά, 3.4-4 εκατομμύρια νοσηλείες λόγω Κολπικής Μαρμαρυγής και 100-120 εκατομμύρια επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία.

«Η ΚΜ αποτελεί την πιο κοινή καρδιακή αρρυθμία και μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα εξουθενωτική πάθηση για τον ασθενή με απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Δυστυχώς όμως, είναι σε πορεία ανόδου όσον αφορά τον επιπολασμό της σε όλη την Ευρώπη. Η απουσία ευαισθητοποίησης ως προς την επιβάρυνση της ΚΜ σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τεθεί ως προτεραιότητα στην ατζέντα για την υγεία, παρά το γεγονός ότι έχει αυξανόμενες επιπτώσεις στα συστήματα υγείας. Η έκθεση που συντάχθηκε από τη Biosense Webster λειτουργεί ως ένα ευπρόσδεκτο μέσο που ξεκάθαρα περιγράφει την κρίσιμη κατάσταση και παρέχει ένα καλό αρχικό σημείο για εμάς τα μέλη της καρδιολογικής κοινότητας να ξαναεστιάσουμε στη κολπική μαρμαρυγή», είπε ο Καθηγητής Gerhard Hindricks, του Κέντρου Καρδιάς του Leipzig, του Πανεπιστημίου του Leipzig.

«Καλωσορίζουμε αυτή τη νέα έκθεση η οποία φέρνει την ΚΜ στο προσκήνιο, κάτι το οποίο χρειαζόμαστε, αναδεικνύοντας την επιβάρυνσή της Κολπικής Μαρμαρυγής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα μεγέθη του επιπολασμού αποτελούν πιθανώς μια υποεκτίμηση της κλίμακας του προβλήματος, καθώς σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μη διαγνωσμένη ΚΜ. Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς αυτή θα οδηγούσε σε καλύτερη αντιμετώπιση και έκβαση των ασθενών με Κολπική Μαρμαρυγή και μικρότερες ανάγκες για παροχή επείγουσας φροντίδας υψηλού κόστους», σχολίασε ο Trudie Lobban MBE, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Arrhythmia Alliance και της AF Association.

«Η στήριξη των αγαπημένων προσώπων και των μελών της οικογένειας που έχουν ΚΜ μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στις ζωές των φροντιστών, οι οποίοι κάνουν θυσίες και αφιερώνουν τον χρόνο τους εις βάρος της προσωπικής τους ζωής και ως εκ τούτου έχουν υψηλό ρίσκο για στρες. Έχοντας μια πλήρη εικόνα των επιπτώσεων της ΚΜ τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρέχοντες φροντίδα θα μπορέσουμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες και να δουλέψουμε για την ανακούφιση από την επιβάρυνση αυτή, που φέρουν εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Lobban.

Η συμβολή της εταιρείας

«Για περισσότερα από 20 χρόνια η Biosense Webster έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θεραπειών για την ΚΜ και μέσα από τη συνεργασία με ιατρούς έχει καταφέρει να θεραπεύσει τις καρδιές χιλιάδων ασθενών», εξηγεί ο Gabriele Fischetto, αντιπρόεδρος των Εξειδικευμένων Καρδιαγγειακών Λύσεων της Johnson & Johnson στην ΕΜΕΑ. «Ωστόσο, ο επιπολασμός της ΚΜ ολοένα αυξάνεται και χρειάζεται να εστιάσουμε επειγόντως στην κατανόηση της πραγματικής επιβάρυνσης της ασθένειας, ώστε να δουλέψουμε μαζί για να την αντιμετωπίσουμε».