Γυναίκα ξεπέρασε πέντε φορές τον καρκίνο και μίλησε για την ζωή της μαζί του

  • Ρούλα Τσουλέα
γυναίκα
Συνολικώς έχει υποβληθεί σε 11 χειρουργικές επεμβάσεις, 30 κύκλους χημειοθεραπείας και 55 ακτινοθεραπείες.

Πέντε φορές έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τον καρκίνο μία 57χρονη γυναίκα από το Μάντσεστερ, η οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά στα 22 της χρόνια, ανέπτυξε δύο διαφορετικές μορφές της νόσου και έχει υποτροπιάσει τρεις φορές.

Η Dr. Natalie Yates-Bolton, λέκτορας Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Salford, κάνει συνεχή αντινεοπλασματική θεραπεία και αυτή τη στιγμή δεν έχει ίχνη καρκίνου στο σώμα της. Μίλησε δημοσίως για την περιπέτειά της για να δώσει ελπίδα στους ασθενείς και να δείξει πως μπορεί να βγει κάτι καλό ακόμα και από την πιο επίφοβη ασθένεια.

Η γυναίκα ήταν φοιτήτρια στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο του Surrey όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με λέμφωμα Hodgkin. Αρνήθηκε να διακόψει τις σπουδές της και συνέχισε να εργάζεται σε μία απαιτητική, νευρολογική κλινική, κάνοντας ακτινοθεραπεία μετά τη βάρδιά της.

Στα 37 της χρόνια ήταν πια παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Άρχισε να υποφέρει από πόνο στη μέση και κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα. Οι εξετάσεις έδειξαν πως το λέμφωμά της είχε υποτροπιάσει και έτσι χρειάσθηκε για δεύτερη φορά θεραπεία. Με την βοήθεια της οικογένειάς της την ολοκλήρωσε με επιτυχία το 2004.

Το 2009, στα 43 της χρόνια, έπιασε ένα μικρό όγκο στο δεξιό μαστό της. Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού για τον οποίο χρειάσθηκε χειρουργική επέμβαση και ύστερα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Αυτή τη φορά αναγκάστηκε να απουσιάσει από τη δουλειά της για έναν χρόνο.

Λίγους μήνες αργότερα, παρατήρησε ένα εξόγκωμα στις πλευρές της που απεδείχθη ότι ήταν πάλι λέμφωμα. Χειρουργήθηκε γι’ αυτό, αλλά το 2017 υποτροπίασε για μία ακόμα φορά. Έκτοτε, κάνει στοχευμένη θεραπεία, παίρνοντας ένα χάπι την ημέρα για τρεις εβδομάδες και κάνοντας διάλειμμα για μία εβδομάδα, πριν επαναλάβει τον κύκλο.

Συνολικώς έχει υποβληθεί σε 11 χειρουργικές επεμβάσεις, 30 κύκλους χημειοθεραπείας και 55 ακτινοθεραπείες, συν την στοχευμένη θεραπεία.

Είναι και μαραθωνοδρόμος!

Αν και όλ’ αυτά θα είχαν καταβάλλει τους περισσότερους από εμάς, η Dr. Yates-Bolton αντιστέκεται σθεναρά. Βασικά είναι μία υπεραθλήτρια, δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει έως στιγμής σε 6 μαραθωνίους, 3 υπερμαραθωνίους και 3 φορές στο τρίαθλον. Χώρια οι ατελείωτες πεζοπορίες που έχει κάνει ανά την Ευρώπη.

«Αν κάποιος που δεν με ξέρει διαβάσει την ιστορία μου, θα σκεφτεί πόσο άτυχη είμαι. Εγώ όμως δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο. «Είμαι πραγματικά τυχερή διότι μου έχει δοθεί πέντε φορές η δεύτερη ευκαιρία που άλλοι φίλοι και συγγενείς μου δεν είχαν».

Η 57χρονη γυναίκα, που πλέον είναι και γιαγιά, δηλώνει αποφασισμένη να απολαύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο που έχει με τον σύζυγο και τις κόρες της.

Αποδίδει επίσης την θετική έκβαση των θεραπειών που έκανε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της πατρίδας της. Όπως λέει, «παρότι αντιμετωπίζει προκλήσεις, χρηματοδοτείται πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες όπου εργάζομαι».

Όπως εξηγεί, μέσω του πανεπιστημίου της έχει αρχίσει συνεργασία με προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) και την Μολδαβία. «Τα πράγματα που κάνω είναι τόσο πολλά, ώστε εκπλήσσομαι ακόμα και εγώ», τονίζει. «Πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα έκανα τόσα, εάν δεν είχα αναπτύξει καρκίνο».

Και καταλήγει: «Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να ξαναχτίσεις τη ζωή σου μετά τη θεραπεία και να βγεις πιο δυνατός, εκτιμώντας περισσότερο τη ζωή».

Φωτογραφία: iStock