Γρίπη των σκύλων: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν σκύλο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γρίπη των σκύλων
Η γρίπη των σκύλων είναι μια μεταδοτική αναπνευστική νόσος σε σκύλους. Προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς γρίπης τύπου Α που είναι γνωστό ότι μολύνουν σκύλους.

Δεν έχει αναφερθεί ποτέ λοίμωξη ανθρώπου από τη γρίπη των σκύλων.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί ιοί γρίπης σκύλων Α:

  1. ο ιός H3N8 και
  2. ο ιός H3N2

Οι ιοί της γρίπης A (H3N2) των σκύλων διαφέρουν από τους ιούς της εποχικής γρίπης A (H3N2) που εξαπλώνονται ετησίως στους ανθρώπους.

Μπορούν οι ιοί της γρίπης των σκύλων να μολύνουν ανθρώπους;

Γενικά, η γρίπη των σκύλων θεωρείται ότι δεν αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης του ιού από σκύλους στους ανθρώπους και δεν έχει αναφερθεί ούτε μία περίπτωση ανθρώπινης μόλυνσης με ιό της γρίπης των σκύλων στις ΗΠΑ ή παγκοσμίως.

Ωστόσο, ως γνωστόν οι ιοί της γρίπης τύπου Α αλλάζουν συνεχώς και είναι πιθανό ο ιός της γρίπης των σκύλων να αλλάξει έτσι ώστε να μολύνει ανθρώπους και να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις με νέους (μη ανθρώπινους) ιούς γρίπης Α έναντι των οποίων ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει μικρή ανοσία προκαλούν ανησυχία όταν εμφανίζονται λόγω της πιθανότητας να προκληθεί πανδημία. Για τον λόγο αυτό, το παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οδήγησε στην ανίχνευση ανθρώπινων λοιμώξεων από νέους ιούς γρίπης Α ζωικής προέλευσης (όπως οι ιοί γρίπης Α των πτηνών ή των χοίρων), αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μολύνσεις ανθρώπων με ιούς γρίπης Α σκύλων.

Ποια είναι τα σημάδια της γρίπης των σκύλων σε σκύλους;

Τα σημάδια αυτής της ασθένειας στους σκύλους είναι ο βήχας, η καταρροή, ο πυρετός, ο λήθαργος, η έκκριση των ματιών και η μειωμένη όρεξη, αλλά δεν παρουσιάζουν όλα τα σκυλιά σημάδια ασθένειας. Η σοβαρότητα της νόσου που σχετίζεται με τη γρίπη των σκύλων σε σκύλους μπορεί να κυμαίνεται από μηδενικά συμπτώματα έως και σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε πνευμονία και μερικές φορές θάνατο.

Τα περισσότερα σκυλιά αναρρώνουν μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή ασθένεια και πνευμονία. Αν ανησυχείτε για την υγεία κάποιου κατοικίδιου που παρουσιάζει σημάδια γρίπης των σκύλων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό του.

Πόσο σοβαρή είναι η γρίπη των σκύλων για τα ζώα;

Το ποσοστό των σκύλων που έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια που πεθαίνουν είναι πολύ μικρό. Μερικοί σκύλοι έχουν ασυμπτωματικές λοιμώξεις, ενώ κάποιοι έχουν σοβαρή ασθένεια με μόλυνση. Η σοβαρή ασθένεια χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πνευμονίας.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των σκύλων;

Σχεδόν όλοι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στην μόλυνση από τη γρίπη των σκύλων και η μόλυνση από τον ιό τείνει να εξαπλώνεται μεταξύ των σκύλων που φιλοξενούνται σε ρείθρα και καταφύγια. Η γρίπη των σκύλων θεωρείται ότι εξαπλώνεται από ζώο σε ζώο κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται κατά τον βήχα και το φτέρνισμα από μολυσμένους σκύλους, ή μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Επομένως, οι ιδιοκτήτες σκύλων των οποίων τα σκυλιά βήχουν ή παρουσιάζουν άλλα σημάδια αναπνευστικής νόσου πρέπει να μην εκθέτουν τον σκύλο τους σε άλλους σκύλους ή σε γάτες. Τα ρούχα, ο εξοπλισμός, οι επιφάνειες και τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά από έκθεση σε σκύλους που παρουσιάζουν σημάδια αναπνευστικής νόσου.

Υπάρχει τεστ για τη γρίπη των σκύλων;

Ναι, υπάρχει τεστ για την επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης των σκύλων H3N8 και H3N2 σε σκύλους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας πει εάν η εξέταση είναι κατάλληλη.

Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη των σκύλων;

Η θεραπεία συνίσταται σε μεγάλο βαθμό σε υποστηρικτική φροντίδα που βοηθά να διατηρείται ο σκύλος ενυδατωμένος και άνετα, μέχρι το σώμα του να αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση στην μόλυνση. Στην πιο ήπια μορφή της νόσου, αυτή η φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για καλύτερη ενυδάτωση κυρίως. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ευρέος φάσματος εάν υπάρχει υποψία δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης.

Πηγή: https://www.cdc.gov

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τον χειρισμό και το μαγείρεμα των πουλερικών

Η θανατηφόρα νόσος των χοίρων ενδέχεται να ευνόησε την πανδημία του κορονοϊού

Απαντήστε σε 3 ερωτήσεις για να δείτε πόσο καθαρό είναι το μπολ του σκύλου σας

Πως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος