Γρίπη των πτηνών: Έξι οι πολιτείες των ΗΠΑ με κρούσματα στις αγελάδες

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών ζώων, λένε οι ειδικοί.

Σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες έξι αμερικανικών πολιτειών έχει βρεθεί έως στιγμής γρίπη των πτηνών, η οποία ως φαίνεται εξαπλώνεται (και) μέσω των διαπολιτειακών εξαγωγών ζώων.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών (HPAI) εντοπίστηκε από τις 25 Μαρτίου 2024 έως χθες 4 Απριλίου 2024 σε μολυσμένες αγελάδες:

  1. Στο Τέξας (το πρώτο κρούσμα)
  2. Στο Κάνσας
  3. Στο Μίσιγκαν
  4. Στο Νέο Μεξικό
  5. Στο Άινταχο
  6. Στο Οχάιο (το πιο πρόσφατο κρούσμα)

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η γρίπη των πτηνών στο Οχάιο αφορά αγελάδες που εισήχθησαν στην πολιτεία στις 8 Μαρτίου από το Τέξας. Το USDA τονίζει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών θηλαστικών.

Τα πρώτα κρούσματα σε Τέξας και Κάνσας φαίνεται ότι οφείλονταν σε επαφή με μολυσμένα άγρια πτηνά. Τα στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν στη συνέχεια σε Νέο Μεξικό, Μίσιγκαν και Άινταχο ήταν παρόμοια, σύμφωνα με το USDA.

Τα αποδημητικά πτηνά έχουν διασπείρει σε όλο τον πλανήτη το εξαιρετικά μεταδοτικό και επικίνδυνο στέλεχος 2.3.4.4b του ιού Η5Ν1. Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αλλά εξαπλώθηκε ραγδαία. Εκτός από τα άγρια πτηνά, έχει περάσει στα οικόσιτα πουλερικά και στα θηλαστικά.

Αυξημένη επιφυλακή

Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ και λίγο νωρίτερα οι κατσίκες είναι τα νεότερα θηλαστικά που προστίθενται στη σχετική λίστα. Έχουν μολυνθεί από αρκούδες και πιγκουΐνους της Ανταρκτικής έως σκύλοι στον Καναδά και αλεπούδες στη Βρετανία.

Στο Κάνσας, ο επίτροπος Υγείας των Ζώων Justin Smith δήλωσε πως η μετάδοση έγινε από έκθεση σε άγρια πτηνά. Συνολικώς έχουν μολυνθεί από γρίπη των πτηνών τρία κοπάδια στο Κάνσας. Στο Τέξας έχουν μολυνθεί επτά και στο Νέο Μεξικό δύο. Στις υπόλοιπες πολιτείες είναι από ένα.

Η διασπορά σε ολοένα περισσότερα είδη θηλαστικών και η αύξηση της γεωγραφικής εμβέλειας αυξάνουν τον κίνδυνο και για τους ανθρώπους, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό τον λόγο οι υγειονομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Και εφιστούν την προσοχή σε όσους απασχολούνται στην κτηνοτροφία ή σε επαγγέλματα που τους φέρνουν σε επαφή με άγρια πτηνά και με ζώα.

Φωτογραφία: iStock