Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τι αναφέρει σε νέα έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Έξι άνθρωποι έχουν μολυνθεί εφέτος με τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών, με δύο από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους. Το πιο πρόσφατο θύμα της είναι ένας νεαρός άνδρας από το Βιετνάμ, ο θάνατος του οποίου έγινε γνωστός στις 25 Μαρτίου 2024.

Όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), ο νεαρός ήταν 21 ετών. Ζούσε στην πόλη Ninh Hoa και ανέπτυξε συμπτώματα της νόσου (πυρετό και βήχα) στις 11 Μαρτίου. Πέντε ημέρες αργότερα απευθύνθηκε σε γιατρό και στις 17 Μαρτίου εισήχθη στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Στις 19 Μαρτίου οι γιατροί πήραν δείγμα από τον ασθενή, το οποίο βγήκε θετικό στον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, ο νεαρός κατέληξε, αλλά ο θάνατός του δεν έγινε αμέσως γνωστός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο άτυχος νέος είχε πάει να παγιδέψει άγρια πτηνά σε περιοχή κοντά στο σπίτι του. Οι Αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν η πηγή της μόλυνσής του, αν και δεν βρέθηκαν νεκρά ή άρρωστα πτηνά ή πουλερικά σε αυτή την περιοχή.

Μετά τη δική του διάγνωση, οι Αρχές υπέβαλλαν σε προληπτικές εξετάσεις 83 ανθρώπους που είχαν έρθει σε στενή επαφή μαζί του. Οι τρεις ήταν μέλη της οικογενείας του και άλλοι 60 συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο. Εξετάστηκαν επίσης δέκα υγειονομικοί που τον είχαν περιθάλψει όσο νοσηλευόταν. Όλοι βγήκαν αρνητικοί στην γρίπη των πτηνών.

Έχει θνησιμότητα 52%

Σύμφωνα με το ECDC, είναι η δεύτερη φορά που ανιχνεύεται στο Βιετνάμ γρίπη των πτηνών σε άνθρωπο την τελευταία διετία. Η προηγούμενη ήταν το 2022.

Συνολικώς εφέτος έχουν αναφερθεί παγκοσμίως έξι κρούσματα, εκ των οποίων δύο ασθενείς κατέληξαν. Τα πέντε ήταν στην Καμπότζη, όπου ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.

Παγκοσμίως, την τελευταία εικοσαετία (2003 έως 26 Μαρτίου 2024) έχουν αναφερθεί 888 περιστατικά σε 23 χώρες του κόσμου. Οι 463 από τους ασθενείς (το 52%) δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Τα 129 από τα παγκόσμια περιστατικά καταγράφηκαν στο Βιετνάμ. Οι 65 από αυτούς τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Έως στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Φωτογραφία: iStock