Γιορτές: Οι συστάσεις του CDC για να κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας

  • Ρούλα Τσουλέα
γιορτές
Τα CDC παρέχουν 12 συμβουλές για να έχουμε καλή υγεία και να είμαστε ασφαλείς, όχι μόνο στη διάρκεια των γιορτών αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του και φέρνει στα όριά της την υπομονή μας, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα υπενθυμίζουν ότι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας στις γιορτές είναι ένα: η υγεία.

Τα Κέντρα αναφέρουν ότι υπάρχουν μικρά βήματα τα οποία μπορεί να κάνουν πολλά για την διαφύλαξη της υγείας μας. Και συνιστούν να τα υιοθετήσουμε για εμάς και για τους αγαπημένους μας, όχι μόνο για την συγκεκριμένη περίοδο αλλά μονίμως. Να ποια είναι:

Να πλένετε καλά τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα αποτρέπει την εξάπλωση βακτηρίων και ιών. Μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, το βήμα αυτό αποδεικνύεται σωτήριο.

Να ντύνεστε ζεστά

Επειδή δεν είμαστε Αυστραλία για να κάνουμε γιορτές το κατακαλόκαιρο, είναι πολύ σημαντικό να ντυνόμαστε ζεστά. Χρειαζόμαστε ελαφρά ρούχα, σε στοιβάδες, αδιάβροχα παπούτσια και, αναλόγως με την περίσταση:

  • Καπέλο
  • Γάντια
  • Κασκώλ

Καταπολεμήστε το στρες

Το στρες υπονομεύει ύπουλα την υγεία. Ζητήστε στήριξη, να μιλάτε για ό,τι σας βασανίζει και να κοιμάστε καλά.

Μην πίνετε όταν οδηγείτε

Και μην αφήνετε τους άλλους να καταναλώσουν αλκοόλ, εάν πρόκειται να οδηγήσουν. Αλκοόλ και τιμόνι είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός.

Να φοράτε ζώνη και κράνος

Όσο σύντομη κι αν είναι η διαδρομή σας, ακόμα και εκατό μέτρα αν είναι, βάλτε τη ζώνη ή το κράνος σας. Αν μαζί σας έχετε μικρά παιδιά, τοποθετήστε και αυτά στο σωστό καθισματάκι/θέση.

Μην καπνίζετε

Και να αποφεύγετε επίσης το παθητικό κάπνισμα. Ενεργητικό ή παθητικό, το κάπνισμα είναι ολέθριο και στις γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία για να το περιορίσετε.

Να κάνετε τσεκ απ

Πριν ή μετά τις γιορτές, ένα τσεκ απ θα σας δείξει τι μπορεί να κάνετε λάθος και τι σωστά, καθώς και αν και τι πρέπει να αλλάξετε.

Μην ξεχάσετε τα εμβόλια

Στις γιορτές δεν χρειαζόμαστε προστασία μόνο από τον κορωνοϊό. Και η γρίπη είναι απειλή, ενώ μικροί και μεγάλοι χρειάζονται και πολλά άλλα εμβόλια. Τα αναφέρουν αναλυτικά τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Προσέξτε τη φωτιά

Μην αφήνετε αναμμένο τη νύχτα το τζάκι, την σόμπα, κεριά, φούρνους ή οτιδήποτε άλλο ενέχει κίνδυνο πυρκαγιάς. Ούτε να τα αφήνετε αναμμένα και να φεύγετε από το σπίτι. Κάποιος πρέπει πάντοτε να τα προσέχει. Καταρτίστε επίσης ένα πλάνο διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς στο σπίτι σας και να το αναθεωρείτε τακτικά.

Κρατήστε τα παιδιά ασφαλή

Τα παιδιά εξαρτώνται από τους ενήλικες για να μεγαλώσουν με ασφάλεια. Αγοράστε τους για τις γιορτές παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Να κρατάτε μακριά τους επικίνδυνα προϊόντα, αντικείμενα και τρόφιμα. Αν είναι μικρά, να τα έχετε αδιάκοπα το νου σας. Προστατεύστε τα από πνιγμό, εγκαύματα, πτώσεις και άλλα ατυχήματα.

Να τρώτε ασφαλές φαγητό

Να πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας, τα αντικείμενα και τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού. Να αποφεύγετε την επιμόλυνση των τροφίμων. Να μαγειρεύετε το φαγητό στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Να ψύχετε σωστά τα περισσεύματα.

Να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε

Να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Μειώστε το μέγεθος των μερίδων. Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη. Να αφιερώνετε τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα στη φυσική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα). Τα παιδιά και οι έφηβοι, όμως, χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα άσκηση την ημέρα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γιορτές κρύβουν κινδύνους για την καρδιά. Πως να την προστατεύσετε