Γιόγκα γέλιου η νέα μόδα για καλή υγεία στη Γερμανία

  • Iatropedia
Ο Λόρεντζ Μέντζιγκερ είναι Γερμανός. Ζει και εργάζεται ως σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού σε μια μεγάλη εταιρία στη Φρανκφούρτη. Ένα ταξίδι που έκανε πριν από 3 χρόνια στην Ινδία, του άλλαξε τη ζωή. Εκεί λίγο έξω από την Γκόα, γνώρισε ένα δάσκαλο “γιόγκας του γέλιου” και μυήθηκε στα μυστικά της καλής υγείας, μέσω της γιόγκας και του γέλιου. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη υγεία με ασκήσεις γιόγκας και γέλιου.

“Προσποιήσου το μέχρι να το καταφέρεις”. Αυτό είναι το σύνθημα που καλούνται, όχι μόνο να υιοθετήσουν, αλλά και να εφαρμόσουν, τα μέλη του ομίλου «γιόγκας γέλιου» της Φραγκφούρτης, του αποκαλούμενου “Η Ευτυχία ειναι Τώρα”: μια ασυνήθιστη κίνηση, ένας αστείος ήχος ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει γέλιο κινητοποιεί την ομάδα.

Το χιούμορ, άλλωστε, δεν είναι το ζητούμενο για τα μέλη, αλλά το γέλιο αυτό καθεαυτό. Από εκεί πηγάζει και το σύνθημα, εξηγεί ο Λόρετνζ Μέντζινγκερ: με άλλα λόγια, προσποιήσου όσο χρειάζεται μέχρι να αρχίσεις να γελάς πραγματικά.

Ο Μέντζινγκερ ένα απόγευμα την εβδομάδα διδάσκει στην ομάδα της Γιόγκας του Γέλιου, σε ένα μικρό χώρο στο κέντρο της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας.

“Το γέλιο αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα. Αν γελάς σωστά, ξεχνάς τις καθημερινές σου έγνοιες”, εξηγεί. Στην ιστοσελίδα του, μάλιστα, ο όμιλος υπογραμμίζει ότι η γιόγκα του γέλιου παρέχει “μια αποτελεσματική καρδιακή εκγύμναση”.

Τα ευεργετικά οφέλη του γέλιου για την υγεία έχουν ήδη καταγραφεί. “Το γέλιο αναζωογονεί ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα”, εξηγεί ο Ελβετός νευρολόγος Γεργκ Κέσερλινγκ της κλινικής Valens.

Το γέλιο επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. “Ενα γνήσιο γέλιο από καρδιάς ενεργοποιεί περισσότερα κύτταρα Τ από ό,τι συνήθως και αυτό ενδυναμώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού”, λέει ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Κέσερλινγκ προειδοποιεί κατά της υπερτίμησης των ευεργετικών ιδιοτήτων του γέλιου. “Το γέλιο είναι σαφές ότι μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα του οργανισμού για αυτοϊαση, αλλά προφανώς δεν θεραπεύει από μόνο του ασθένειες”.

Ο Ράινερ Στόλμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνες για το γέλιο, παραμένει επιφυλακτικός ως προς τους 150 ομίλους γέλιου που λειτουργούν ανά τη Γερμανία.

“Στην αρχή είχαμε την Θεραπεία Πρωτόγονης Κραυγής, στη συνέχεια τους ομίλους αγκαλιάς και τώρα τους ομίλους γιόγκας του γέλιου. Αλλά το ζήτημα με το γέλιο, που είναι και το σημαντικότερο κατά την κρίση μου, είναι το χιούμορ ή ο αυτοσαρκασμός, που λείπει από την Γιόγκα Γέλιου”.

Τις επιφυλάξεις αυτές δεν μοιράζονται τα μέλη του ομίλου γέλιου της Φραγκφούρτης. Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, που εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαϊου, υπήρξε η αφορμή για να συγκεντρωθούν τα μέλη του ομίλου στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν νέα μέλη.