Γιατί βουίζουν τα αυτιά μου;

  • Iatropedia
Δε βρίσκεται ησυχία πουθενά. Νιώθετε ότι ένα ''τζιτζίκι έχει μπεί μέσα στα αυτιά σας'' και βουίζει επίμονα! Άλλες φορές πάλι ακούτε σφυρίγματα, θροΐσματα και διάφορους άλλους ήχους, ενώ δεν δέχεστε κανένα ακουστικό ερέθισμα;

Tο βουητό ή εμβοές όπως ονομάζονται επιστημονικά στο ένα ή και στα δύο αυτιά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες.

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η ύπαρξη κυψελίδας, συσσωρευμένου δηλαδή κεριού μέσα στο αυτί καθώς επίσης και η έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι περισσότεροι από τους νέους που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική τουλάχιστον μια φορά σε κάποια φάση της ζωή τους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εμβοών .

Όπως εξηγεί ο Douglas D. Backous, M.D., ιατρικός διευθυντής στο Center for Hearing and Skull Base Surgery στο Swedish Medical Center του Σιάτλ στην περίπτωση που το βουητό συνοδεύεται και από άλλα δύο συμπτώματα, βαρηκοΐα και ίλιγγο, τότε πιθανόν να πρόκειται για το σύνδρομο Meniere το οποίο εκδηλώνεται με κρίσεις που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο.

Παρόλα αυτά όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ενημερωμένοι για το πώς πολλοί άλλοι φαινομενικά άσχετοι παράγοντες μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν την ακοή τους.

τι κλέβει την ακοή μας:

• Ωτίτιδες.

• Aναιμία.

• Yψηλή ή χαμηλή πίεση (υπέρταση ή υπόταση).

• Προβλήματα με το θυρεοειδή.

• Παθήσεις του λαβυρίνθου.

• Παρενέργειες φαρμάκων.

• Παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (αυχενικό σύνδρομο).

• Όγκος στον εγκέφαλο ή στο ακουστικό νεύρο (σπάνιες περιπτώσεις).

Τρόποι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η αντιμετώπιση των εμβοών είναι σε άμεση εξάρτηση από την αιτία που τις προκαλεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε την αιτία ώστε να τις αντιμετωπίσετε και να ανακουφιστείτε γρηγορότερα.

χρήσιμες συμβουλές

Αποφεύγετε να συχνάζετε σε χώρους με πολύ θόρυβο.

Mην ακούτε πολύ δυνατά μουσική ενώ όταν ακούτε μουσική μέσω ακουστικών, να μην είναι πολύ δυνατή η ένταση.

Όταν βρίσκεστε έξω φροντίστε να μην κάθεστε κοντά στα ηχεία.

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση κυψελίδας,

Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες για την απομάκρυνση της κυψελίδας, γιατί έτσι τη σπρώχνετε πιο μέσα.