Γιατί το παιδί αργεί να περπατήσει;

  • Iatropedia
Μερικές φορές τα παιδιά αργούν να περπατήσουν χωρίς να υπάρχει κάποια υποκείμενη διαταραχή. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο εύρος στο χρονικό διάστημα της ανάπτυξης και έτσι δεν πρέπει να αγχώνεστε με το παραμικρό. Παρόλα αυτά αν κάτι σας ανησυχεί συζητήστε με το παιδίατρό σας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Παρακάτω θα αναφέρουμε ένα γενικό οδηγό για την φυσιολογική κινητική ανάπτυξη των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αλλά οι παραλλαγές είναι συχνές και μπορεί να μην είναι και ανησυχητικές.

6 εβδομάδες: Μπορεί να κάθεται με την πλάτη κυρτή, αλλά χρειάζεται υποστήριξη. Αρχίζει να αποκτά σιγά-σιγά τον έλεγχο του κεφαλιού. Έτσι κουνάει το κεφάλι όταν είναι μπρούμυτα, αλλά δεν μπορεί ακόμα να το στηρίξει.

3 μηνών: Μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο όταν είναι μπρούμυτα. Πιάνει και κουνάει αντικείμενα που είναι στην παλάμη του.

6 μηνών: Μπορεί να καθίσει, αλλά χρειάζεται υποστήριξη. Όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα μπορεί να σηκώσει το κεφάλι και το στήθος βάζοντας βάρος στους αντιβραχίονες. Προσπαθεί και καταφέρνει να αρπάξει διάφορα αντικείμενα που είναι κοντά του.

9 μηνών: Μπορεί και κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια. Μπορεί να περιστρέφεται (να ρολάρει) όταν είναι ξαπλωμένο. Η ηλικία που γίνεται το ρολάρισμα ποικίλλει και μερικά παιδιά δεν ρολάρουν ποτέ χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.

12 μηνών: Μπορεί να κυλιέται (να μπουσουλάει). Μπορεί να στέκεται και να περπατάει βασταζόμενο από το ένα χέρι ή ακουμπώντας σε μία επιφάνεια. Μπορεί να σταθεί μόνο του για λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί να περπατήσει μόνο του για 2-3 βήματα.

18 μηνών: Περπατάει καλά μόνο του. Κάθεται μόνο του σε καρέκλα. Μπορεί να τρέχει. Μπορεί να ανεβαίνει τις σκάλες υποβασταζόμενο.

2 ετών: Μπορεί να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες μόνο του χωρίς βοήθεια. Μπορεί να κλωτσάει μια μπάλα. Μπορεί να τρέχει.

3 ετών: Μπορεί να ανεβαίνει τις σκάλες εναλλάσοντας τα πόδια. Μπορεί να σταθεί στο ένα πόδι για λίγα δευτερόλεπτα.

Τα περισσότερα παιδιά μπορούν και περπατάνε μόνα τους από την ηλικία των 11 έως 15 μηνών, αλλά ο ρυθμός της ανάπτυξης είναι διαφορετικός για κάθε παιδί. Ανησυχητικό είναι όταν το παιδί έχει φτάσει 18 μηνών και δεν έχει περπατήσει.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν το παιδί τρώει πολύ τι να κάνω;