Γιατί πρέπει να ΜΗΝ καθυστερείτε όταν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσκοιλιότητα
Όταν το εντερικό σας σύστημα λειτουργεί ομαλά, οι μυς των εντέρων φροντίζουν ώστε οι τροφές που καταναλώνετε, αφότου περάσουν από το στομάχι, να διέλθουν από το λεπτό και το παχύ έντερο.

Όταν δεν πάτε στην τουαλέτα, επειδή “κρατάτε” ή αναβάλλετε την φυσική σας αυτή ανάγκη, εσείς είστε που προκαλείτε στον εαυτό σας δυσκοιλιότητα και όχι το ανάποδο.

Μέσα στο έντερο ο οργανισμός απορροφάει όλες τις ουσίες που χρειάζεται από την τροφή, καθώς και το απαραίτητο νερό. Οτιδήποτε δεν απορροφάει και φτάνει μέχρι το ορθό, είναι απορριπτέο από τον οργανισμό και αποβάλλεται. Και επειδή μέχρι να φτάσει εκεί, έχει χάσει σχεδόν όλο νερό που περιείχε (το έχει απορροφήσει ο οργανισμό) έχει γίνει σκληρό.

Δηλαδή, τα κόπρανα που παραμένουν στο έντερό σας, χάνουν ακόμα περισσότερη υγρασία, γίνονται ακόμα πιο σκληρά και -μοιραία- ακόμα πιο δύσκολο να αποβληθούν από τον οργανισμό σας.

Αυτό με τη σειρά του προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα. Οι τοξίνες που κανονικά θα έπρεπε να αποβληθούν γρήγορα παραμένουν στο σύστημά σας. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών στους γιατρούς, γίνονται επειδή υπάρχει κάποιο γαστρεντερολογικό πρόβλημα που οφείλεται στην δυσκοιλιότητα.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν πηγαίνετε στην τουαλέτα για περισσότερο από δύο ημέρες. Απαιτούνται περίπου τρεις ημέρες για να γίνουν τα κόπρανα πολύ σκληρά μέσα στο έντερό σας, αφού θα έχουν απωλέσει όλο το νερό που περιείχαν. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους όταν βρίσκονται σε διακοπές σε κάποιο νέο μέρος, ή όταν αλλάζουν γενικά τις διατροφικές τους και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι όταν “κρατάτε” την ανάγκη σας για τουαλέτα αρκετά συχνά. Αυτό μπορεί να κάνει τα πολύ σκληρά κόπρανα να συσσωρευτούν στο έντερό σας και με αυξημένη πίεση να προκληθεί ρωγμή στο έντερο!

Δείτε το σχετικό βίντεο από το Discovery Channel για να καταλάβετε τι ακριβώς προκαλείτε στο σώμα σας, όταν “κρατάτε” την ανάγκη σας…

http://testtube.com