Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερους πονοκεφάλους από τους άντρες;

  • Iatropedia newsroom
πονοκέφαλος, ημικρανία
Πριν από την εφηβεία, αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες, λέει η Δρ Anne MacGregor

Οι πονοκέφαλοι είναι, όντως, πιο συχνοί στις γυναίκες; Και αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους πονοκεφάλους από τους άντρες.

Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σε μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα εάν υπέφεραν από πονοκεφάλους ή ημικρανίες τους τελευταίους τρεις μήνες, οι γυναίκες ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό από τους άνδρες να απαντήσουν «πολύ».

Αν και πιθανότατα οι παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτό είναι πολλοί, η έρευνα δείχνει ότι ένας σαφής λόγος για τη διαφορά που παρρατηρείται μεταξύ των φύλων είναι οι ορμόνες.

Αυτό, όμως, δεν εξηγεί όλους τους πονοκεφάλους και ορισμένοι τύποι ταλαιπωρούν περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες.

Τι ξέρουμε, λοιπόν, για τους πονοκεφάλους;

Γυναίκες και ημικρανία

Ένας σημαντικός τύπος πονοκεφάλου είναι η ημικρανία. Χαρακτηρίζεται από μέτριο έως σοβαρό παλμό, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες.

Πριν από την εφηβεία, αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες, λέει η Δρ Anne MacGregor, ειδική σε θέματα κεφαλαλγίας στο Barts και στο London School of Medicine and Dentistry στη Βρετανία. Αλλά από την εφηβεία και μετά, οι ημικρανίες πλήττουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από ημικρανία, λέει η δρ Jelena Pavlovic, νευρολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein στη Νέα Υόρκη. Και ο συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου πλήττει συνήθως περισσότερο τις γυναίκες στα 30 τους – «σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο στη ζωή, όπου οι συνέπειες των ημερών που χάνονται από τον εξουθενωτικό πόνο μπορεί να είναι τεράστιες», προσθέτει.

Ένας πιθανός λόγος για τη διαφορά αυτή είναι επειδή οι γυναίκες τείνουν να αναφέρουν ότι έχουν περισσότερο άγχος, από «εργασιακές, κοινωνικές ή οικογενειακές» υποχρεώσεις, λέει η Colleen M. LaHendro, νοσοκόμα στο Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες με τον ύπνο απ’ ό,τι οι άνδρες και η κούραση μπορεί να προκαλέσει αυτούς τους πονοκεφάλους.

Ο ρόλος των οιστρογόνων

Κάποιες ημικρανίες προκαλούνται από ορμόνες, ιδίως από ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες.

Τα οιστρογόνα έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις ημικρανίες, οι οποίες, μεταξύ εφηβείας και εμμηνόπαυσης, είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν ημικρανίες πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, αμέσως μετά την πτώση των επιπέδων οιστρογόνων τους. Η έρευνα της δρ Pavlovic διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες τείνουν να παρουσιάζουν πιο απότομες πτώσεις οιστρογόνων από τις γυναίκες που δεν το κάνουν.

Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων προκαλούν ημικρανίες, λέει η Δρ MacGregor. Τα οιστρογόνα κάνουν σημαντικά πράγματα μέσα στον εγκέφαλο, επομένως οι ορμονικές αλλαγές πρέπει να πυροδοτούν, λογικά, μια σειρά από γεγονότα που καταλήγουν στην ημικρανία.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλαγές στη συχνότητα των ημικρανιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων τείνουν να ανεβαίνουν και να πέφτουν, λέει η κ. LaHendro.

Και οι ημικρανίες τείνουν επίσης να επιδεινώνονται κατά την περιεμμηνόπαυση, επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, προσθέτει η ίδια. Αλλά μόλις η εμμηνόπαυση «εγκατασταθεί», τα επίπεδα των ορμονών σταθεροποιούνται και πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες τους γίνονται λιγότερο συχνές.

Άλλοι πονοκέφαλοι και αιτίες

Εκτός από τις ημικρανίες, οι γυναίκες έχουν περίπου 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν πονοκεφάλους τάσης, οι οποίοι είναι ήπιοι έως μέτριοι και επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, λέει η κ. LaHendro. Οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι άβολοι, αλλά συνήθως δεν είναι εξουθενωτικοί και μπορεί να τους νιώθουμε σαν να πιέζει το κεφάλι μια σφιχτή ταινία.

Δεν είναι σαφές γιατί οι πονοκέφαλοι τάσης είναι πιο συχνοί στις γυναίκες, αλλά μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο το άγχος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί στις γυναίκες τις ημέρες πριν και μετά την έμμηνο ρύση, γεγονός που δείχνει ότι θα μπορούσαν και πάλι να παίζουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα. Άλλες μελέτες, όμως, δεν βρίσκουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ευθύνονται οι ορμόνες.

Οι άντρες, από την άλλη, πιο πιθανό από τις γυναίκες να εμφανίσουν αθροιστικές κεφαλαλγίες (cluster headaches), δηλαδή σπάνιους μεν, αλλά εξαιρετικά επώδυνους πονοκεφάλους που ταλαιπωρούν μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού και συνήθως εμφανίζονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών, λέει η Δρ MacGregor.

Δεν είναι σαφές γιατί οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αθροιστικούς πονοκεφάλους από τις γυναίκες, προσθέτει, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι πιο συχνοί σε άτομα που είναι βαριά καπνιστές ή πίνουν περισσότερο και οι άνδρες τείνουν να πίνουν και να καπνίζουν πιο πολύ από τις γυναίκες.

Εάν έχετε συχνούς πονοκεφάλους, «κρατήστε ένα ημερολόγιο και κοιτάξτε τα μοτίβα», προτείνει η Δρ ΜακΓκρέγκορ.

Εκτός από το άγχος, τον ύπνο και τις ορμόνες, λάβετε υπόψη και άλλους πιθανούς παράγοντες όπως η αφυδάτωση, οι αλλαγές του καιρού, τα φάρμακα και το αλκοόλ.

Η National Headache Society προτείνει να τεκμηριώνετε πότε ξεκίνησε και πότε τελείωσε κάθε πονοκέφαλος, την έντασή του, τα προηγούμενα συμπτώματά του, τα πιθανά ερεθίσματα και κάθε φάρμακο που λαμβάνετε για την ανακούφισή του. Στη συνέχεια, ένας γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τις διαθέσιμες θεραπείες με βάση τις πληροφορίες που του δίνονται.

Τα καλά νέα, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι περισσότερες από ποτέ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές στην Ιταλία

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πασίγνωστα σοκολατένια αυγά για παιδιά από τα Lidl

5 σπιτικές συνταγές για να μαλακώσετε τον ερεθισμένο λαιμό