5 σπιτικές συνταγές για να μαλακώσετε τον ερεθισμένο λαιμό

  • Iatropedia newsroom
Η αίσθηση ότι κάποιος έτριψε το εσωτερικό του λαιμού μας με γυαλόχαρτο μπορεί να κάνει επώδυνη και την παραμικρή κατάποση

Στοκάρατε χαρτομάντιλα, παυσίπονα, αντιισταμινικά, πήρατε κάποιο σπρέι για τη μύτη και κοτόσουπα με νουντλς.

Τι μπορείτε να κάνετε, όμως, για τον ερεθισμένο λαιμό ή τον πονόλαιμο; Όταν κρυολογούμε ή αν κολλήσουμε κάτι χειρότερο, η αίσθηση ότι κάποιος έτριψε το εσωτερικό του λαιμού μας με γυαλόχαρτο μπορεί να κάνει επώδυνη και την παραμικρή κατάποση.

Τα καλά νέα, λέει η Δρ. Heidi Hutchison, οικογενειακή γιατρός στο Penn State Health Medical Group του East Pennsboro, είναι ότι ορισμένες σπιτικές συνταγές μπορούν να βοηθήσουν να μαλακώσει ο λαιμός μας όσο και οι καραμέλες ή τα φάρμακα για τον πονόλαιμο.

Προσοχή, όμως! Όπως λέει, οι συνταγές αυτές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση γρήγορες λύσεις αν έχουμε αρρωστήσει. Δεν αποτελούν θεραπεία για κάτι όπως ο στρεπτόκοκκος, για παράδειγμα. Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια ασθένεια, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με έναν γιατρό για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε και, πιθανότατα, θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο. Οι παρακάτω προτάσεις είναι απλά για να καταπραΰνουν ένα ενοχλητικό σύμπτωμα.

Επίσης, «αν κάποιος έχει πολύ έντονο πονόλαιμο ή αισθάνεται ότι ο λαιμός του κλείνει, θα πρέπει να πάει κατευθείαν στα επείγοντα», λέει η ίδια.

Αν έχετε, όμως, έναν ενοχλητικό πονόλαιμο που δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα, η γιατρός προτείνει πέντε δοκιμασμένες θεραπείες που «δουλεύουν».

Μέλι

Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. Σε ορισμένες χώρες -στην Κροατία, για παράδειγμα- χρησιμοποιείται ως φάρμακο και όχι για τη γλύκα του.

«Δεν είναι σαν την ιβουπροφαίνη», λέει η γιατρός, αλλά μοιράζεται με αυτήν κάποιες ιδιότητες.

Το μέλι είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα ηλικίας από 1 έτους και πάνω και μπορεί να κάνει θαύματα για τον πονόλαιμο.

Εξάλλου, τις περισσότερες φορές αυτό που προκαλεί τον πονόλαιμο είναι η φλεγμονή. Μολυσματικά βακτήρια έχουν εγκατασταθεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Το σώμα σας αντιδρά στην πρροσπάθειά του να τα καταπολεμήσει – και πονάει.

Αφεψήματα

Ορισμένα αφεψήματα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το χαμομήλι, για παράδειγμα. Επίσης, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ζεστασιά τους είναι ό,τι χρειάζεται ο λαιμός τους για να αισθάνεται καλύτερα.

Δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με την 1η επιλογή: το μέλι.

Κρύες λιχουδιές

Άλλοι, πάλι, αισθάνονται ότι η ζεστασιά ενός ζεστού ροφήματος είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζονται για να καταπραϋνθεί ο πονόλαιμός τους. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να μειώσουν τη θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσουν μερικά παγάκια ή και το παγωτό.

Κοκτέιλ με… αλάτι

Η Hutchison προτείνει αυτήν τη συνταγή από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Βάζουμε τα υλικά σε ένα ποτήρι και ανακατεύουμε. Κάνουμε γαργάρες και φτύνουμε. Επαναλαμβάνουμε τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.

Δεν πρόκειται να κερδίσει βραβείο για το πιο νόστιμο ρόφημα, αλλά μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει ο λαιμός από βακτήρια.

Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι μελέτες…

Μέντα

Είναι νόστιμη, δροσιστική και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λέει η γιατρός.

Ωστόσο, χρησιμοποιήστε την με προσοχή. Η μέντα μοιάζει αρκετά «αθώα», αλλά είναι ένα βότανο που είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Άλλες μέθοδοι

Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στον ωμό σκόρδο για τον πονόλαιμο. Το σκόρδο πιστεύεται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στις λοιμώξεις.

Άλλοι λένε ότι το πιπέρι καγιέν και η καυτερή σάλτσα βοηθούν επίσης. Ίσως, όμως, τα καυτερά να μην είναι ό,τι καλύτερο αν σας καίει ο ο λαιμός σας. Το πιπέρι, από την άλλη, περιέχει καψαϊκίνη, η οποία σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ μπορεί να έχει κάποιες αναλγητικές ιδιότητες.

Και, φυσικά, λέει η γιατρός, υπάρχει πάντα η παλιά, καλή κοτόσουπα με φιδέ ή νουντλς.

Πηγή: PennState Health News

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Dentist Pass: Οι γονείς να σπεύσουν – Λήγει στις 22 Δεκεμβρίου η προθεσμία των αιτήσεων

Πώς μια λέξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας