Γιατί ο πόνος »περπατάει» σε όλο το σώμα;

  • Iatropedia
Νούμερο ένα πάθηση που προσβάλλει τους σύγχρονους ανθρώπους είναι η ινομυαλγία. Πρόκειται για μια μακροχρόνια νόσο, που προκαλεί διάχυτο πόνο στους μύες, τένοντες, συνδέσμους και συνοδεύεται από κόπωση και διαταραχές στον ύπνο. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 1-5% του πληθυσμού ενώ δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο όλα όσα θέλετε να μάθετε για την πάθηση αυτή.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο πόνος μπορεί να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, ή να είναι πιο έντονος σε συγκεκριμένες περιοχές. Ορισμένα άτομα με ινομυαλγία αναφέρουν ότι η κόπωση είναι το χειρότερο σύμπτωμα της νόσου, η οποία συνυπάρχει με διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης. Λιγότερο συχνά παρατηρείται πονοκέφαλος, μούδιασμα ή πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια, ευερεθιστότητα και πόνος στην κοιλιά.

Αν και έχουν προταθεί πολλοί αιτιολογικοί μηχανισμοί ακόμα δε γνωρίζουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τη νόσο. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ σωματικών, νοητικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Συχνά ο πόνος που αισθανόμαστε επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τις διαθέσεις μας. Για παράδειγμα η κατάθλιψη ή/και το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο, ενώ όταν κάποιος πονάει οδηγείται σε στρες και άγχος.

Αρκετοί άνθρωποι με ινομυαλγία αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους ξεκίνησαν μετά από μια ιογενή λοίμωξη, ένα φυσικό ή ψυχολογικό τραύμα (όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή πένθος) ή μετά από μια έντονη περίοδο στρες και άγχους. Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο γεγονός που να οδήγησε στην εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο πόνος της ινομυαλγίας δεν έχει μια φυσική αιτία, αλλά συνδέεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα εμπλέκονται στη διαδικασία του πόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος είναι λιγότερο πραγματικός, αλλά επειδή δεν υπάρχει φυσική αιτία που μπορεί να θεραπευτεί συχνά είναι δύσκολο να σταματήσουμε τον πόνο. Έτσι ο πόνος της ινομυαλγίας τείνει να είναι μακράς διάρκειας , μολονότι δεν προκαλεί καμία μόνιμη βλάβη σε ιστούς και όργανα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ινομυαλγία είναι πιο ευαίσθητα στη φυσική πίεση. Αυτό σημαίνει ότι ένα σχετικά μικρό χτύπημα που για τους περισσότερους ανθρώπους δε θα προκαλούσε πόνο για κάποιον με ινομυαλγία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επώδυνο. Η αυξημένη ευαισθησία δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με τον τρόπο που το νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τον πόνο.

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αυξημένη ευαισθησία.

Σε ένα πείραμα όπου συμμετείχαν υγιείς εθελοντές και οι οποίοι υποχρεώνονταν να ξυπνάνε από βαθύ ύπνο παρατηρήθηκε ότι αρκετοί ανέπτυξαν τα τυπικά σημεία και συμπτώματα της ινομυαλγίας. Εξάλλου οι διαταραχές του ύπνου συμβάλουν στην κόπωση που συχνά συνοδεύει την ινομυαλγία.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία της ινομυαλγίας είναι να καταλάβουν οι ασθενείς ότι η πάθησή τους δεν προκαλεί αναπηρία, παραμόρφωση ή μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

Το δεύτερο βήμα είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της διάθεσης. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να επιτευχθούν με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αν και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αρκετές κατηγορίες φαρμάκων συνήθως οι ασθενείς δε θα απαλλαγούν από τον πόνο εντελώς. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε τις θεραπείες με το γιατρό σας για να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανακούφισης από τον πόνο και των πιθανών παρενεργειών από τα φάρμακα.

Η τακτική αερόβια άσκηση, οι εκτατικές ασκήσεις, η βιοανάδραση, η τροποποίηση της συμπεριφοράς, η υπνοθεραπεία, η διαχείριση του stress και οι ασκήσεις χαλάρωσης αποτελούν συμπληρωματικές θεραπείες με καλά αποτελέσματα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!