Γιατί νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι; Έρευνα

  • Iatropedia
Μπορεί η κούραση να είναι ένα σημάδι των καιρών που ζούμε και της σκληρής πραγματικότητας αλλά όταν γίνεται μόνιμη ενδεχομένως να απειλείται η υγεία μας. Αν κοιμάστε και ξυπνάτε κουρασμένοι και όλη την ημέρα νιώθετε έντονα το αίσθημα της κόπωσης τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά χωρίς να κάνετε ιδιαίτερα εξαντλητική ζωή τότε η κούραση σας αρρωσταίνει.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανική ιατρική Επιθεώρηση απέδειξε μεταξύ άλλων ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται τρεις απλές καθημερινές συνήθειες οι οποίες πυροδοτούν το αίσθημα της εξάντλησης και αν τις αλλάξουμε μπορούμε να δούμε κάποια σημάδια βελτίωσης.

Μια από αυτή είναι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης οι οποίες αντί να «ξυπνήσουν» τον οργανισμό, προκαλούν διαταραχές του σακχάρου στο αίμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο φρούτα, λαχανικά και περισσότερη άπαχο κρέας η κούραση θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.

Στην περίπτωση που δεν κοιμάστε όσο θα πρέπει ελαττώστε την ποσότητας καφεΐνης και αλκοόλ χαλαρώστε και αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Αν η άσκηση δεν υπάρχει στην ζωή σας προσπαθείστε να την εντάξετε στην καθημερινότητα σας καθώς η γυμναστική προκαλεί κούραση αλλά και χαλάρωση.

Ωστόσο πολλές φορές πίσω από την χρόνια κούραση μπορεί να κρύβονται προβλήματα υγείας.

αναιμία

Πρόκειται για μία αρκετά κοινή αιτία της κούρασης και με μία απλή εξέταση αίματος μπορείτε να το διαπιστώσετε γρήγορα.

Μια από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν κούραση είναι η αναιμία Με μια απλή εξέταση αίματος θα διαπιστώσετε αν και κατά πόσο ισχύει το πρόβλημα αυτό.

Για την θεραπεία της νόσου βάλτε στην διατροφή σας περισσότερο σίδηρο.

Όπως τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το μοσχάρι το συκώτι οι φακές και τα πράσινα λαχανικά.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος θα κρίνει αν θα πρέπει να λάβετε χάπια σιδήρου.

υπολειτουργεί ο θυρεοειδής

Τόσο οι περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού όσο και υποθυρεοειδισμού μπορούν να προκαλέσουν κούραση. Μια εξέταση αίματος, όπου ο γιατρός θα ελέγξει το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της λειτουργίας του και έτσι να δοθεί τέλος στην κούραση σας.

διαβήτης

Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το ξέρουν ή απλά δεν τον έχουν ρυθμίσει σωστά αισθάνονται συνέχεια εξαντλημένοι ενώ και η όραση τους αντιμετωπίζει πρόβλημα.

κατάθλιψη

Αν μαζί με την κούραση νιώθετε θλίψη και απώλεια όρεξης για φαγητό ή πολύ απλλά δεν σας ικανοποιεί τίποτα, ενδεχομένως να πάσχετε από κάποια μορφή κατάθλιψης. Μη διστάσετε να επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

αδιάγνωστη καρδιακή νόσος

Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιου προβλήματος με την καρδιά, ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση, που αισθάνεστε κουρασμένοι όταν κάνετε μία καθημερινή δραστηριότητα (π.χ περπάτημα, καθάρισμα κλπ) ή όταν ασκείστε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια διάσημα αστέρια έσβησε ο ιός του Aids!

Safe sex: Αλήθειες και Ψέματα!

Πως οι αριθμοί αποκαλύπτουν τα προβλήματα υγείας!

Όταν η κατάθλιψη χτυπά τις μέλλουσες μαμάδες!