Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν πρώτοι;

  • Iatropedia
Κοινό μυστικό αποτελεί ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το αδύνατο φύλο ζει πέντε με έξι χρόνια κατά μέσο όρο παραπάνω από το ισχυρό φύλο.Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετήσει ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, καπνίζουν, έχουν άγχος και γενικά κάνουν μια άστατη ζωή, παρόλα αυτά δεν παραμελούν τις προληπτικές εξετάσεις και γενικά είναι πιο προσεκτικές. Γιατί οι άνδρες δεν καταφέρνουν να μακροημερεύσουν ;Ποιες ασθένειες απειλούν την υγεία τους; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο τις κυριότερες αιτίες θανάτου στους άνδρες και λάβετε τα μέτρα σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι άντρες πεθαίνουν πιο νωρίς από τις γυναίκες με αναμενόμενο χρόνο ζωής περίπου 78 χρόνια, ενώ οι γυναίκες ζουν περίπου 6 χρόνια περισσότερο. Μάθετε ποιες είναι οι τέσσερις κύριες αιτίες θανάτου στους άντρες και αντιμετωπίστε τις, ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας και να ζήσετε περισσότερο.

Παθήσεις της καρδιάς.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένας όρος που περιλαμβάνει πολλές νόσους, όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμίες.

Συμπτώματα: Πόνος ή βάρος ή σφίξιμο ή κάψιμο στο στήθος, δυσφορία, δύσπνοια, βήχας, πρήξιμο ποδιών, φτερούγισμα στην καρδιά, αίσθημα ότι η καρδιά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά.

Πρόληψη: Επειδή ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και η αυξημένη πίεση ενοχοποιούνται για τις ασθένειες της καρδιάς πρέπει να ρυθμίσετε αυτές τις παραμέτρους. Υιοθετήστε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, κόψτε το κάπνισμα και ελαττώστε το αλκοόλ.

Καρκίνος

Ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου είναι οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στους άντρες.

Συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα: Βήχας με ή χωρίς αίμα, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, απώλεια βάρους.

Πρόληψη: Αν και υπάρχουν άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές. Για το λόγο αυτό πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα.

Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη: Ανάγκη να ουρείτε συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή στη συγκράτηση των ούρων, αδύναμη ή διακεκομμένη ροή ούρων, δυσκολία στην στύση, αίμα στα ούρα.

Πρόληψη: Ενώ η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη μπορεί να μην είναι δυνατή, η έγκαιρη ανίχνευσή του σώζει ζωές. Συζητήστε με το γιατρό σας για τον έλεγχο που πρέπει να κάνετε και πότε πρέπι να ξεκινήσετε.

Συμπτώματα καρκίνου του εντέρου: Διάρροια, δυσκοιλιότητα, αίμα στα κόπρανα, πόνος στην κοιλιά, απώλεια βάρους, αδυναμία.

Πρόληψη: Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική. Συζητήστε με τον γιατρό σας αν θα πρέπει να αρχίσετε τον προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα.

Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν σταματάει η ροή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου, επειδή είτε κάποιο αγγείο θα βουλώσει είτε θα σπάσει. Έτσι τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και εμφανίζεται η εγκεφαλική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της κίνησης, της ομιλίας και της μνήμης.

Συμπτώματα: Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος, ξαφνική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία, στην κατανόηση ή στο περπάτημα.

Πρόληψη: Ρυθμίστε και αποφεύγετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Τρώτε υγιεινά και βάλτε ένα πρόγραμμα άσκησης. Λαμβάνετε τη θεραπεία σας σε περίπτωση που έχετε κολπική μαρμαρυγή, καθώς η αρρυθμία αυτή αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Με τον όρο ΧΑΠ περιγράφουμε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα), οι οποίες προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή.

Συμπτώματα χρόνιας βρογχίτιδας: Χρόνιος βήχας, πολλά φλέματα, δύσπνοια.

Συμπτώματα εμφυσήματος: Δύσπνοια και μειωμένη ικανότητα για σωματική δραστηριότητα που χειροτερεύουν με το χρόνο.

Πρόληψη

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ. Σταματήστε το κάπνισμα και αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!