Για ποιον συχνό καρκίνο οι μισοί δεν ξέρουν τους παράγοντες κινδύνου

  • Ρούλα Τσουλέα
παχέος εντέρου
Οκτώ στους δέκα γνωρίζουν την κληρονομικότητα, που όμως αφορά μόνο το 5-10% των κρουσμάτων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται ολοένα περισσότερο στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, αλλά δυστυχώς οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί παραμένουν άγνωστοι σε πολλούς από εμάς.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα δημοσκόπηση που έδειξε ότι μόνο έναν παράγοντα κινδύνου γνωρίζει η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων. Ο παράγοντας αυτός είναι η κληρονομικότητα, που όμως αφορά μόνο το 5-10% των κρουσμάτων. Όλα τα άλλα είναι σποραδικά, δηλαδή αφορούν ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1.000 εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και άνω, από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU). Όπως έδειξε, οι τέσσερις στους πέντε (το 80%) γνώριζαν ότι η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η άγνοια, όμως, που αφορούσε τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου ήταν τεράστια. Δυστυχώς:

  • Περισσότεροι από τους μισούς (το 51%) δεν γνώριζαν ότι και το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο
  • Το 42% δεν ήξεραν ότι η καθιστική ζωή συντελεί στην ανάπτυξή του
  • Το 38% αγνοούσαν ότι επικίνδυνη είναι και η παχυσαρκία
  • Το 37% δεν ήξεραν ότι οι πιθανότητες αναπτύξεώς του αυξάνονται σε όσους τρώνε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν οφείλεται σε έναν μεμονωμένο παράγοντα, αλλά σε συνδυασμό πολλών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Matthew Kaladay, επικεφαλής της Κλινικής Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στο OSU. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει αλλαγές που θα μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχει».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκονται περισσότερα από 7.800 περιστατικά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου.

Πώς να προστατευθούμε

Για την προστασία από αυτόν, ο Dr. Kaladay συνιστά τα εξής:

  • Να ακολουθούμε μία διατροφή με πολλές φυτικές ίνες και λίγο κρέας και λιπαρά
  • Να προσέχουμε το σωματικό βάρος μας, ιδίως την περίμετρο της μέσης μας
  • Να γυμναζόμαστε για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδες
  • Να πηγαίνουμε αμέσως στον γιατρό, αν εκδηλώσουμε τυχόν ύποπτα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα ή αιφνίδιες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μας.

Φωτογραφία: iStock