Φροντίστε το δέρμα σας…ανέξοδα!

  • Iatropedia
Αν δεν έχετε χρόνο για εντατική περιποίηση του δέρματός σας και την οικονομική άνεση για να επισκέπτεστε συχνά την αισθητικό σας φροντίστε τον εαυτό σας με πέντε βασικούς τρόπους. Η σωστή φροντίδα και οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής καθυστερούν τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και προλαμβάνουν αρκετά προβλήματα του δέρματος. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως μπορείτε να φροντίσετε το δέρμα σας ανέξοδα!

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

1 . Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να φροντίσετε το δέρμα σας είναι να το προστατεύσετε από τον ήλιο. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί ρυτίδες, δυσχρωμίες και άλλα δερματικά προβλήματα και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, το οποίο θα το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά αν είστε στη θάλασσα. Αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όπου οι ακτινοβολία είναι ισχυρότερη, να φοράτε καπέλο και φροντίστε να κάθεστε στη σκιά.

2 . Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα κάνει το δέρμα σας να φαίνεται γερασμένο, θαμπό και συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων. Το κάπνισμα στενεύει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας και μειώνει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος.

Επίσης δρα βλαπτικά στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη και χάνεται έτσι η σφριγηλότητα και η ελαστικότητά του. Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του στόματος κατά την εισπνοή του καπνού δημιουργούν ρυτίδες.

3. Περιποιηθείτε το δέρμα σας σωστά

Ο καθημερινός καθαρισμός και το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας αν δε γίνονται με το σωστό τρόπο. Περιορίστε το χρόνο που κάνετε μπάνιο και χρησιμοποιήστε ζεστό και όχι καυτό νερό, γιατί διαφορετικά θα απομακρυνθούν τα φυσικά έλαια του δέρματος. Αποφύγετε τα ισχυρά σαπούνια και προτιμήστε τα ήπια καθαριστικά.

Πριν το ξύρισμα εφαρμόστε λοσιόν ή τζελ, χρησιμοποιείτε καθαρό ξυραφάκι και πάντα προς την κατεύθυνση που μεγαλώνει η τρίχα. Μετά το μπάνιο σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα και απλώστε το ενυδατικό σας γαλάκτωμα μέσα σε 3-5 λεπτά, ώστε να παραμείνει η υγρασία στην επιδερμίδα σας.

4 . Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα. Τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό. Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αλλά αρκετές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και χαμηλή σε λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει την υγεία του δέρματος.

5 . Διαχειριστείτε το άγχος

Το ανεξέλεγκτο άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο και να πυροδοτήσει την ακμή, τη ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή σας, ώστε να έχετε ελεύθερο χρόνο για να ξεκουράζεστε και να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε.

Επιπλέον η άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καταπολέμηση του στρες και ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο για γυμναστήριο το περπάτημα σε ένα όμορφο περιβάλλον θα δράσει χαλαρωτικά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!