Φαγούρα, πρησμένα πόδια και απώλεια όρεξης: Σημάδια προβλήματος σε σημαντικό όργανο – Ποια είναι τα υπόλοιπα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νεφρά
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι μια κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα και την περίσσεια υγρών από το σώμα. Αυτά τα άχρηστα προϊόντα και η περίσσεια υγρών απομακρύνονται μέσω των ούρων.

Η παραγωγή ούρων περιλαμβάνει εξαιρετικά πολύπλοκα στάδια απέκκρισης και επαναρρόφησης. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών του σώματος.

Η κρίσιμη ρύθμιση της περιεκτικότητας του σώματος σε αλάτι, κάλιο και οξύ γίνεται από τα νεφρά. Τα νεφρά παράγουν επίσης ορμόνες που επηρεάζουν την λειτουργία άλλων οργάνων. Για παράδειγμα, παράγουν μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άλλες ορμόνες που παράγονται από τα νεφρά βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Προειδοποιητικά σημάδια νεφρικών προβλημάτων

1. Είσαι πάντα κουρασμένος

Τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και τα απομακρύνουν με την ούρηση. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες. Τότε ένα κοινό σύμπτωμα είναι η κόπωση. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να μην έχετε ενέργεια, αδύναμοι ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που “λέει” στον οργανισμό να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν έχετε λιγότερα από αυτά, το αίμα σας δεν μπορεί να προσφέρει τόσο οξυγόνο στους μύες και τον εγκέφαλό σας όσο χρειάζονται.

2. Κακός ύπνος

Μελέτες δείχνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), η οποία με την πάροδο του χρόνου τα καταστρέφει και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Η άπνοια ύπνου μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας εν μέρει εμποδίζοντας το σώμα σας να λάβει αρκετό οξυγόνο. Η ΧΝΝ με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει άπνοια ύπνου.

3. Φαγούρα

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα νεφρά σας δεν μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες και έτσι αυτές συσσωρεύονται στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα ή φαγούρα παντού. Με την πάροδο του χρόνου, τα νεφρά σας μπορεί να μην είναι σε θέση να εξισορροπήσουν τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ξηρό δέρμα και σε φαγούρα.

4. Πρησμένο πρόσωπο και πόδια

Όταν τα νεφρά σας δεν μπορούν να απαλλαγούν καλά από το νάτριο, συσσωρεύονται υγρά στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα χέρια, πόδια, αστραγάλους και πρόσωπο. Μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο ειδικά στα πέλματα και τους αστραγάλους σας. Και η διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα σας μπορεί να εμφανιστεί ως πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας.

5. Κράμπες στους μύες

Οι κράμπες στα πόδια σας και αλλού μπορεί να είναι σημάδι κακής νεφρικής λειτουργίας. Η ανισορροπία στα επίπεδα νατρίου, ασβεστίου, καλίου ή άλλων ηλεκτρολυτών μπορεί να διακόψει τον τρόπο λειτουργίας των μυών και των νεύρων σας.

6. Δύσπνοια

Όταν έχετε νεφρική νόσο, τα όργανά σας δεν παράγουν αρκετή ποσότητα από μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Αυτή δίνει σήμα στον οργανισμό να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Χωρίς αυτή, μπορεί να πάθετε αναιμία και να αισθανθείτε δύσπνοια. Μια άλλη αιτία είναι η συσσώρευση υγρών. Μπορεί να δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα σε κάποιες στιγμές. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το να ξαπλώνετε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να πνίγεστε.

7. Ομίχλη εγκεφάλου

Όταν τα νεφρά σας δεν φιλτράρουν όλα τα απόβλητα από το σώμα σας, οι τοξίνες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας. Η αναιμία μπορεί επίσης να μπλοκάρει τον εγκέφαλό σας από το οξυγόνο που χρειάζεται. Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη και προβλήματα με τη συγκέντρωση και την μνήμη. Ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές εργασίες μπορεί να φτάσουν να αποτελούν πρόκληση για εσάς.

8. Χαμηλή όρεξη

Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή έμετο και να ενοχλήσει το στομάχι σας. Αυτό μπορεί να σας αφήσει με περιορισμένη επιθυμία για φαγητό. Κάτι που φυσικά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

9. Δύσοσμη αναπνοή

Όταν τα νεφρά σας δεν μπορούν να φιλτράρουν τα απόβλητα, μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση που ονομάζεται ουραιμία. Αυτό μπορεί να κάνει το στόμα σας να μυρίζει άσχημα. Επίσης, οι τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να δώσουν στα τρόφιμα μεταλλική ή ασυνήθιστα κακή γεύση.

10. Αφρώδη, καφέ ή αιματηρά ούρα

Το αφρώδη ούρα μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής ποσότητας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αλβουμίνη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με τα νεφρά. Έτσι μπορεί τα ούρα σας να είναι καστανά ή πολύ ωχρά. Η ελαττωματική νεφρική λειτουργία μπορεί επίσης να αφήσει αίμα να διαρρεύσει στην ουροδόχο κύστη. Το αίμα στα ούρα σας μπορεί επίσης να προκληθεί από πέτρες στα νεφρά, όγκους ή μόλυνση.

Πηγές: https://www.kidney.org, https://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυοπερικαρδίτιδα: Συμπτώματα, αίτια, επιπλοκές και θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιστραφεί ο προδιαβήτης – Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Αν τα χείλη σας γίνουν έτσι κάντε άμεσα εξετάσεις για καρδιά, προειδοποιούν γιατροί

Τι να κάνετε αν δεν φεύγουν οι μελανιές