Ευλογιά των πιθήκων: Αυτό είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ευλογιά των πιθήκων
Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ανυπομονούμε να νιώσουμε επιτέλους άνετα κι ελεύθερα όσον αφορά την δημόσια και παγκόσμια υγεία. Δυστυχώς, ένας άλλος ιός, η ευλογιά των πιθήκων, βρίσκεται τώρα σε έξαρση.

Προς το παρόν, η ευλογιά των πιθήκων έχει σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές, αλλά δεν παρουσιάζει έξαρση. Τα κρούσματα είναι λίγα, αλλά σε περίπτωση που κάποιος κολλήσει, τότε το πιο εμφανές σημάδι είναι τα εξανθήματα στο δέρμα.

Πριν από αυτό, ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να υποτιμηθεί εύκολα, ενώ -κατά κανόνα- είναι η πρώτη ένδειξη μόλυνσης με τον εν λόγω ιό.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και από πού προήλθε

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονοσογόνος νόσος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους. Ο ιός εντοπίζεται συνήθως στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και ορισμένα τρωκτικά πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι φορείς του.

Ανακαλύφθηκε το 1958 σε μια αποικία πιθήκων. Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς πιθήκων σε ανθρώπους καταγράφηκε το 1970 στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από εκείνη την εποχή, ο ιός εξαπλώθηκε σε άλλες αφρικανικές χώρες και επίσης πήρε το δρόμο του σε άλλες ηπείρους μέσω ταξιδιών και εισαγόμενων ζώων.

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς σε όλον τον κόσμο. Παρόλο που παραμένει σε σχετικά μικρή έκταση -και μέχρι στιγμής προκαλεί ήπια κρούσματα- είναι σώφρον να προσέχετε ένα ύπουλο σύμπτωμα που μπορεί να μην σκεφτείτε άμεσα ότι οφείλεται στην ευλογιά των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Ο πυρετός και όχι τα εξανθήματα είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του ιού

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια με την απλή ευλογιά, αλλά πιο ήπια. Όμως, αν και οι εικόνες των χαρακτηριστικών εξανθημάτων (σαν φουσκάλες) μπορεί να έρχονται αμέσως στο μυαλό, υπάρχουν και άλλοι δείκτες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μόλυνση από τον ιό νωρίτερα.

Μάλιστα, ο πυρετός είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, που συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάντληση.

Τα εξανθήματα εμφανίζονται γενικά μία έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό, με τα δερματικά σημάδια να είναι αρχικά επίπεδα, προτού στη συνέχεια φουσκώσουν καθώς γεμίζουν με πύον και εν τέλει υποχωρήσουν.

Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης έως την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι γενικά μεταξύ 7 και 14 ημερών, αλλά το μεγαλύτερο εύρος είναι μεταξύ 5 έως 21 ημερών. Μόλις μολυνθούν, οι ασθενείς είναι άρρωστοι για 2 έως 4 εβδομάδες.

Οι ειδικοί συνιστούν να είστε προσεκτικοί και να αναφέρετε τα συμπτώματα στον γιατρό σας

Αν και η μετάδοση διαφέρει σε σύγκριση με τον κορονοϊό, μπορείτε να λάβετε παρόμοιες προφυλάξεις, για να μείνετε προστατευμένοι. Κυρίως να πλένετε τα χέρια σας μετά από επαφή με ανθρώπους, ή ζώα που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν από μόνα τους.

Πηγές: https://www.cdc.gov (1), https://www.cdc.gov (2), https://www.who.int, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευλογιά των πιθήκων – ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες – Πότε να επικοινωνήσουν με γιατρό

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα