Ευλογιά των πιθήκων – ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες – Πότε να επικοινωνήσουν με γιατρό

 • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Αναλυτικές πληροφορίες για το ευρύ κοινό σχετικά με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα για την ασυνήθιστη διασπορά που εμφανίζει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η ευλογιά των πιθήκων (monkeypox).

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χάνς Κλούγκε δήλωσε την Παρασκευή μετά από έκτακτη σύσκεψη, ότι η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να εξαπλωθεί περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Δείτε επίσης: Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ενωμεταξύ, περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής έχουν πρόσφατα αναφερθεί -εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική- στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Αμερική.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αν και δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν κρούσμα στην Ελλάδα,  βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα για την έγκαιρη απομόνωση πιθανών νέων κρουσμάτων, αλλά και για την προετοιμασία και εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. 

Επίσης, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε κοινοποίηση όλων των πληροφοριών σχετικά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, τους τρόπους προφύλαξης και την αντιμετώπισής της.

Δείτε όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες:

ΕΟΔΥ – Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

 • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
 • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
 • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
 • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ – Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι η νόσος, ποιους πλήττει και ποια τα μέτρα προστασίας

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

 • Πυρετός
 • Κεφαλαλγία
 • Μυαλγίες
 • Οσφυαλγία
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
 • Ρίγος
 • Καταβολή δυνάμεων
 • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού).

Σχετικά με το εξάνθημα

Συχνά προηγείται του δερματικού εξανθήματος, η εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος.

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

 • έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν