EUROSON 2015: Γιατί πρέπει να πάτε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπερηχογραφίας

  • Iatropedia
Η Ευρωπαϊκή Εταιρειών Υπερήχων στην Ιατρική και Βιολογία (EFSUMB) διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στην Ιατρική και Βιολογία (HSUMB), το 27ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπερηχογραφίας EUROSON 2015 στην Αθήνα από τις 6 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Το EUROSON οργανώνεται σε ετήσια βάση από μία από τις Εταιρείες - Μέλη της EFSUMB, σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά.

Η Υπερηχογραφία αποτελεί απεικονιστική μέθοδο, η οποία βρίσκει εφαρμογή σχεδόν σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Η μέθοδος είναι δυναμική, εκτελείται δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία και μπορεί να επαναληφθεί . χωρίς κίνδυνο όσο συχνά απαιτείται σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Επιπρόσθετα είναι μέθοδος γρήγορη, με άμεσα αποτελέσματα και σχετικά φθηνή, ειδικά συγκρινόμενη με άλλες απεικονιστικές πράξεις (π.χ. αξονική τομογραφία).

Ακόμη με τη χρήση φορητών συστημάτων μπορεί να διενεργηθεί οπουδήποτε (π.χ. μέσα σε ασθενοφόρο κατά τη διακομιδή ασθενούς, η ακόμη και στην οικία αυτού). Πρέπει να τονισθεί ότι υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση εκτελούνται πλείστες ελάχιστα επεμβατικές πράξεις τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς (π.χ. βιοψίες), όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. εγχύσεις φαρμάκων σε παθήσεις αρθρώσεων). Εκτός βέβαια από τις διαγνωστικές και τις θεραπευτικές εφαρμογές της μεθόδου, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της ως προληπτικής εξέτασης για πάρα πολλά όργανα και παθήσεις (π.χ. γυναικείο γεννητικό σύστημα).

Υποκατηγορίες της μεθόδου θεωρούνται το έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex αγγείων και καρδιάς και άλλων οργάνων), το τρισδιάστατο (3D, 4D) υπερηχογράφημα, τα ενδοκοιλοτικά υπερηχογραφήματα (προστάτη, οισοφάγου κ.ά.) και η ελαστογραφία (μαστού, θυρεοειδούς, ήπατος, προστάτη).

Η εξέλιξη των συστημάτων υπερηχογραφίας, των χρησιμοποιούμενων ηχοβολέων, αλλά και των υποστηρικτών υπολογιστικών συστημάτων αυτών, οδήγησαν ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, στην παραγωγή εικόνων, οι οποίες ελάχιστα διαφέρουν από ανατομικές εικόνες, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην ερμηνεία των ευρημάτων και τη διαφορική διάγνωση των προς διερεύνηση παθήσεων και νοσημάτων.

Τα υπερηχογραφήματα εκτελούνται κατά βάσει από Ιατρούς Ακτινολόγους, Καρδιολόγους και Γυναικολόγους. Ωστόσο Ιατροί και άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί επί εξάμηνο και έχουν πιστοποιηθεί κατόπιν εξετάσεων από ειδική τριμελή επιτροπή (οριζόμενη από το Υπουργείο Υγείας), μπορούν να εκτελούν υπερηχογραφήματα τα όποια αποκλειστικά και μόνο αφορούν όργανα, η ανατομικές περιοχές σχετικές με το αντικείμενό τους, μετά από άδεια η οποία χορηγείται από το ΚΕΣΥ.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις η μέθοδος της υπερηχογραφίας, ελαχιστοποιεί τα ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα και συνεπώς καθίσταται απολύτως ασφαλής.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του φετινού EUROSON 2015, περιλαμβάνει Στρογγύλες Τράπεζες εκπαιδευτικού περιεχομένου (Categorical Courses) όπου αναλύεται κυρίως μια θεματική ενότητα, Στρογγύλες Τράπεζες με περιεχόμενο εστιασμένο σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα με έμφαση στις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις (Refresher Courses) της Υπερηχογραφίας και Συνεδρίες με πρακτική εκπαίδευση/άσκηση (Practical Courses/Hands-On).

Στο πρόγραμμα επίσης εμπεριέχονται Διαλέξεις από καταξιωμένους ομιλητές από όλη τη Ευρώπη σε ειδικούς τομείς (Plenary Sessions) καθώς και Δορυφορικά Συμπόσια ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τέλος υπάρχουν ειδικές Συνεδρίες για φοιτητές της Ιατρικής.

Η απάντηση στην υποθετική ερώτηση:

«Γιατί ακόμη ένα Πανευρωπαϊκό Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, μέσα στη κρίση» είναι:

«Γιατί είναι ένα Συνέδριο το οποίο ως σκοπό του έχει να οδηγήσει ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, Έλληνες και ξένους, σε ένα κοινό τόπο. Στην μέθοδο δηλαδή της υπερηχογραφίας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους.»

Πιο συγκεκριμένα:

-Χρήστες της μεθόδου.

-Υποψήφιοι χρήστες.

-Ιατροί οι οποίοι ασκούν την υπερηχογραφία και οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευθούν σε πρακτικές διενέργειας καθοδηγούμενων με υπερηχογραφία ελάχιστα επεμβατικών πράξεων.

-Ιατροί οι οποίοι εντέλλουν τη μέθοδο.

-Ιατροί οι οποίοι έχουν ως απορίες που, πότε, σε ποιους ασθενείς βρίσκει εφαρμογή η μέθοδος.

-Ιατροί οι οποίοι θέλουν να εξοικειωθούν με την αποτύπωση και την ερμηνεία των ευρημάτων.

-Ιατροί οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της διαγνωστικής ή/και της επεμβατικής υπερηχογραφίας.

-Ιατροί οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των συστημάτων υπερηχογραφίας.

-Ιατροί οι οποίοι επιθυμούν να δουν από κοντά κάποιο σύστημα υπερηχογραφίας (στο χώρο των εκθετών, που θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου).

-Φοιτητές ιατρικής οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τη μέθοδο.

Η δομή του Επιστημονικού Προγράμματος καλύπτει όλο το φάσμα των εφαρμογών της μεθόδου της υπερηχογραφίας, ανά ανατομικό σύστημα, ή/και ανά ιατρική ειδικότητα. Δι΄ αυτού του τρόπου είναι εφικτή σε μία από τρεις ημέρες, που διαρκεί το Συνέδριο, να παρακολουθήσει κάποιος τη θεματολογία που κυρίως τον ενδιαφέρει. Επίσης βασικό είναι να αναφερθεί ότι η κάθε επιμέρους θεματολογία αναλύεται βήμα-βήμα από το Α έως το Ω και συμπληρώνεται με πρακτική άσκηση, για όποιον το επιθυμεί.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε το κόστος συμμετοχής, για τους Έλληνες Ιατρούς, να είναι το κάτω από το μισό από εκείνο των ξένων συμμετεχόντων (200 αντί 450 ευρώ).

Επίσης υπάρχει ειδικό πρόγραμμα και ειδικές τιμές για ειδικευόμενους και φοιτητές. euroson2015.org/site/wp-content/uploads/2014/11/registration_form.pdf

καθώς και ειδικές τιμές για ομάδες ιατρών. www.era-online.gr/euroson2015/step1.php

Δρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης

Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής EUROSON 2015