Εθελοντική Αιμοδοσία: «Δώσε κι εσύ αίμα! Υπάρχουν άνθρωποι που το χρειάζονται!»

  • Γιάννα Σουλάκη
αιμοδοσία
Εθελοντική αιμοδοσία στον Πειραιά, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και ταυτόχρονα κάνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν, καθώς υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Οι ελλείψεις αίματος που παρατηρούνται κάθε χρονιά τους καλοκαιρινούς μήνες, φέτος έχουν αυξηθεί, καθώς  προστέθηκαν και τα μέτρα προστασίας από την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου, που έχουν αποκλείσει δεκάδες περιοχές της χώρας από την εθελοντική αιμοδοσία των κατοίκων τους. Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και άλλα νοσήματα που απαιτούν μετάγγιση, να μην λαμβάνουν τις απαραίτητες γι’αυτούς ποσότητες αίματος που τους βοηθούν να παραμένουν υγιείς.

‘Ετσι, λοιπόν, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στον Πειραιά, Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, ΗΣΑΠ -Πειραιάς, και ώρα 9πμ-7μμ.

Το Ε.ΚΕ.Α., επέλεξε, τον συγκεκριμένο χώρο, επειδή παρέχει ευκολία πρόσβασης σε χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αλλά και επιβάτες, που μετακινούνται καθημερινά με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

Δείτε την σχετική ανακοίνωση του ΕΚΕΑ

Το ΕΚΕΑ καλεί του πολίτες του Πειραιά να δώσουν λίγο από το αίμα τους και λίγο από το χρόνο τους: «να μοιραστούν στην ουσία τη ζωή που κυλάει στις φλέβες τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση:

«Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) προγραμματίζει για δεύτερη φορά εθελοντική αιμοδοσία στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσέλκυσης νέων εθελοντών αιμοδοτών από την περιοχή του Πειραιά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια και η κάλυψη των αναγκών αίματος και μέσα στην φθινοπωρινή περίοδο.

Η φιλοσοφία μας είναι ότι η αιμοδοσία είναι μια πολύτιμη προσφορά που οφείλει να μπει στην κουλτούρα μας, ως μία αυτονόητη πράξη με κίνητρο τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη. Σκοπός μας είναι, να καθιερωθεί η εθελοντική αιμοδοσία ως μία «συστηματική συνήθεια» ενταγμένη στον καθημερινό τρόπο ζωής. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επιλέγουμε αποκεντρωμένες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύοντας νέους αιμοδότες στη δική τους γεωγραφική περιοχή, σε χώρους εύκολα προσβάσιμους, μακριά από το νοσοκομειακό περιβάλλον και τους αρνητικούς συνειρμούς που αυτό δημιουργεί».

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται

  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

Πληροφορίες Γραφείο Προσέλκυσης Εθελοντών Αιμοδοτών Ε.ΚΕ.Α τηλ 2132146717

Με την ευγενική χορηγία της ΣΤΑΣΥ Α.Ε και του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν