Έρπης ζωστήρας: Τι ρόλο παίζει ο κορωνοϊός στην ανάπτυξή του

  • Ρούλα Τσουλέα
έρπης
Τι έδειξε μεγάλη μελέτη με σχεδόν 1 ,9 εκατομμύριο εθελοντές. Τη σχέση μπορεί να έχει ο κορωνοϊός με την εμφάνιση του έρπη ζωστήρα. Τι λένε οι ειδικοί.

Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε. Ο κορωνοϊός δεν επιφέρει μόνο τα δεινά που έως σήμερα γνωρίζαμε (π.χ. επίμονα συμπτώματα, μυοκαρδίτιδες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.), αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο αναπτύξεως μιας εξαιρετικά επώδυνης δερματοπάθειας. Η δερματοπάθεια αυτή είναι ο έρπης ζωστήρας.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως η ανάπτυξή του είναι πιθανότερη στους 50άρηδες που νοσούν από COVID. Μάλιστα όσο σοβαρότερη ήταν η λοίμωξη που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να αναπτύξουν έρπη.

Ο  έρπης ζωστήρας είναι μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει ανεμευλογιά (ανεμοβλογιά). «Μετά την οξεία λοίμωξη, ο υπαίτιος ιός κρύβεται σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση στα νευρικά κύτταρα των πασχόντων», εξήγησε η Dr. Carrie Kovarik, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Αργότερα στη ζωή, αν και όταν επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες, ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να προκαλέσει έρπη ζωστήρα. Αυτό συνήθως οφείλεται σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος», πρόσθεσε.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που κρατούν υπό έλεγχο τον ιό της ανεμευλογιάς είναι τα Τ-λεμφοκύτταρα. Αυτά μπορεί να αποδυναμωθούν, κατά την Dr. Kovarik, λόγω:

  • Στρες
  • Προβλημάτων υγείας
  • Ηλικίας

Επομένως, «είναι εύλογο να εκδηλώνεται έρπης ζωστήρας μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεδομένου ότι αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα», τόνισε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Open Forum Infectious Diseases. Οι ερευνητές συνέκριναν το ιατρικό ιστορικό σχεδόν 400.000 ατόμων που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός με εκείνο 1,5 εκατομμυρίων υγιών συνομηλίκων τους. Όλοι οι εθελοντές είχαν ηλικία 50 ετών και άνω.

Όσοι είχαν περάσει την COVID, είχαν κατά μέσον όρο 15% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έρπη ζωστήρα. Ωστόσο ο κίνδυνος να εκδηλωθεί έρπης ήταν κατά 21% μεγαλύτερος σε όσους είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή COVID.

Επιπλέον, ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την οξεία  νόσο που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

«Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έχω δει ασθενείς και με ένα και με δύο επεισόδια έρπητα ζωστήρα σε ένα χρόνο», είπε η Dr. Kovarik. «Οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε είχαν έρπη, αλλά τον εκδήλωσαν μετά την COVID. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα».

Για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα υπάρχουν ειδικά εμβόλια. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για όλα τα άτομα ηλικίας 60-75 ετών.

Φωτογραφία: iStock