Έρπης γεννητικών οργάνων: Νέο εμβόλιο δείχνει τεράστια ποσοστά επιτυχίας – Ποια τα συμπτώματα της νόσου

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
έρπης γεννητικών οργάνων
Ένα υπό ανάπτυξη εμβόλιο για τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV2) εμφανίζει ισχυρή προστατευτική δράση σε ποσοστό έως 98% σε πειραματόζωα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των προκλινικών δοκιμών σε χοίρους και μαϊμούδες. Μετά από αυτά τα άκρως ενθαρρυντικά ευρήματα, προγραμματίζονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός του 2017 ή του 2018.

έρπης γεννητικών οργάνων έχει πλήξει περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 15 έως 49 ετών έχει μολυνθεί με τον HSV2, ενώ σε μερικές χώρες της Αφρικής έχει μολυνθεί πάνω από ο μισός ενήλικος πληθυσμός. Η μόλυνση με τον ιό, μεταξύ άλλων προβλημάτων, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό HIV του AIDS. Συχνά οι μολυσμένες μητέρες μεταδίδουν τον ιό στα μωρά τους.

>>>AIDS / HIV: Τα συμπτώματα που επιβάλλεται να γνωρίζουμε όλοι!<<<

Οι γιατροί εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες αναζητούν απεγνωσμένα ένα εμβόλιο -που σήμερα ακόμη δεν υπάρχει- για να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Μέχρι σήμερα κανένα υποψήφιο εμβόλιο δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή για μεγάλα διαστήματα στο σώμα και αποφεύγει την ανίχνευσή του από το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια οι άνθρωποι να μη μπορούν να τον «ξεφορτωθούν».

Τώρα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωδών νόσων Χάρβεϊ Φρίντμαν του Ινστιτούτου Ανσολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», ανέπτυξαν ένα νέο εμβόλιο που δημιουργεί τρία ξεχωριστά αντισώματα, από τα οποία το ένα εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα και τα άλλα δύο τον εμποδίζουν να μπλοκάρει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα στρατηγική και δουλεύει θαυμάσια. Κανένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο δεν έχει αφήσει τόσες υποσχέσεις», δήλωσε ο δρ Φρίντμαν, ο οποίος ήδη συζητά με φαρμακευτικές εταιρείες για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο χορηγείται τρεις φορές σε μηνιαία χρονικά διαστήματα (η τρίτη δόση θα μπορούσε να δοθεί και μετά από έξι μήνες). Αν το εμβόλιο αποδειχθεί στους ανθρώπους τόσο αποτελεσματικό όσο και στα πειραματόζωα, τότε εκτιμάται ότι ο ιός HSV2 θα είναι δυνητικά κολλητικός μόνο κάθε δύο μέρες ανά 1.000 μέρες, πράγμα που ουσιαστικά θα σταματήσει την ικανότητά του να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έρπης γεννητικών οργάνων: ΟΛΑ τα Αίτια και συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής νόσος που επηρεάζει το δέρμα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Είναι το πιο σύνηθες ιογενές Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ).

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες είναι επί της ουσίας το ίδιο επιρρεπείς στο να ασθενήσουν με αυτό το ΣΜΝ.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το γιατί και κυρίως το πώς εκδηλώνεται ο έρπης των γεννητικών οργάνων, προκειμένου να ξέρετε πώς να προφυλαχθείτε, αλλά και πότε επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια

Υπάρχουν δυο τύποι απλού έρπητα:

 • Μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-1 (HSV-1)
 • Μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-2 (HSV-2)

Ο μονοκατευθυντικός τύπος-1 συχνά προκαλεί τις μολύνσεις από έρπη στο στόμα και στα χείλια. Ο HSV-1 μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα.

Ο μονοκατευθυντικός τύπος-2 προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο HSV-2 μπορεί να μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων του στόματος ή των γεννητικών οργάνων. Οι HSV-2 μολύνσεις είναι πιο κοινές στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Ο μονοκατευθυντικός ιός έρπη (HSV) μεταδίδεται από ένα άτομο σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορείτε να κολλήσετε όταν το δέρμα, ο κόλπος, το πέος, ή το στόμα σας έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει ήδη έρπη.

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί από την επαφή με το δέρμα ατόμου που νοσεί και έχει ορατές πληγές, φουσκάλες, ή κάποιο εξάνθημα. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε τον ιό ακόμα και όταν κάποιος δεν έχει καμία ορατή πληγή (μπορεί ακόμη και να μην ξέρει ότι έχει έρπη), ή από το σάλιο ενός ανθρώπου που έχει έρπη, ή ακόμα και από τα κολπικά υγρά.

Επειδή ο έρπης γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή κάποια ορατή πληγή, ένας σεξουαλικός σύντροφος, που έχει κολλήσει τον ιό στο παρελθόν, αλλά δεν έχει καμία πληγή έρπη μπορεί ακόμα να μεταφέρει τη μόλυνση σε άλλους.

Πως εκδηλώνεται ο έρπης γεννητικών οργάνων – Συμπτώματα

Αρκετοί άνθρωποι με μόλυνση δεν αναπτύσσουν πληγές, ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα που δεν γίνονται αντιληπτά, ή τα συγχέουν με τσιμπήματα εντόμων, ή ακόμη και με άλλες δερματικές παθήσεις.

Τα γενικευμένα ή συστηματικά συμπτώματα είναι:

 • Μειωμένη όρεξη
 • Πυρετός
 • Δυσφορία
 • Πόνοι μυών χαμηλά στην πλάτη, τους γλουτούς, τους μηρούς, ή τα γόνατα

Τα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα περιλαμβάνουν μικρές, επίπονες φουσκάλες, που είναι γεμάτες με διάφανο ή κιτρινωπό υγρό. Αυτές βρίσκονται συνήθως:

 • Στις γυναίκες: Στα εξωτερικά κολπικά χείλη (χείλη του αιδοίου), στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, γύρω από τον πρωκτό και στους μηρούς ή τους γλουτούς
 • Στους άντρες: Στο πέος, στο όσχεο, γύρω από τον πρωκτό, στους μηρούς ή τους γλουτούς
 • Και στα δύο φύλα: Στη γλώσσα, το στόμα, τα μάτια, τα ούλα, τα χείλια, τα δάχτυλα και σε άλλα μέρη του σώματος

Προτού να εμφανιστούν οι φουσκάλες, μπορεί να υπάρχει η αίσθηση τσουξίματος, καψίματος ή φαγούρας στο δέρμα ή το αίσθημα πόνου στο σημείο που θα εμφανιστούν οι φουσκάλες. Όταν οι φουσκάλες ανοίξουν, αφήνουν ρηχά έλκη που είναι πολύ επώδυνα. Αυτά τα έλκη σχηματίζουν μια “κρούστα” και τελικά θεραπεύονται σε 7-14 ημέρες, ή και παραπάνω σε πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα (κατά τη διάρκεια της νόσου)
 • Επίπονη ούρηση
 • Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κολπικές εκκρίσεις ή, περιστασιακά, αδυναμία αδειάσματος της κύστης και τότε είναι απαραίτητη η χρήση ενός ουροκαθετήρα.

Υπάρχει πιθανότητα υποτροπής μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά την πρώτη φορά που κάποιος νοσεί με έρπη των γεννητικών οργάνων. Η κάθε επόμενη φορά είναι σχεδόν πάντα λιγότερο σοβαρή και πιο σύντομη από την πρώτη εμφάνιση της νόσου. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των υποτροπών τείνει να μειώνεται.

Ωστόσο, άπαξ και μολυνθεί κάποιος, ο ιός παραμένει μέσα στα κύτταρα των νεύρων, ακόμα και μετά την ίαση. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής σε “λανθάνουσα κατάσταση” για μια μεγάλη χρονική περίοδο.

Η μόλυνση μπορεί “ξεσπάσει” ή να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Στα περισσότερα “ξεσπάσματα” δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία. Τα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν ένα νέο “ξέσπασμα” του έρπητα είναι:

 • Κόπωση
 • Ενόχληση στα γεννητικά όργανα (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής)
 • Εμμηνόρροια (περίοδος στις γυναίκες)
 • Φυσική ή συναισθηματική πίεση
 • Τραύμα
 • Άλλη ασθένεια (π.χ. πνευμονία) ή χειρουργική επέμβαση
 • Ανοσοκαταστολή (πχ. ασθενείς με AIDS ή άτομα που ακολουθούν χημειοθεραπεία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από εικόνες

Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τον επιχείλιο έρπητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν