Επιστήμονες από τη Φινλανδία πιστεύουν πως βρήκαν την αιτία της νόσου Πάρκινσον

  • Ρούλα Τσουλέα
Πάρκινσον
Οι έρευνές τους ενοχοποιούν ένα βακτήριο το οποίο βρίσκεται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στο έντερο των ασθενών.

Ένα κοινό είδος μικροβίων που ζουν στο περιβάλλον και στο έντερο των ανθρώπων αποτελούν την αιτία της νόσου Πάρκινσον – τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Το βακτήριο ανήκει στο γένος Desulfovibrio, είναι δηλαδή ένα δονάκιο (vibrio) που μειώνει τις συγκεντρώσεις του θείου. Η σχετική μελέτη έδειξε ότι το βακτήριο αυτό εκκρίνει ουσίες που ενεργοποιούν ορισμένες πρωτεΐνες στα εγκεφαλικά κύτταρα για να σχηματίσουν τοξικές μάζες.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα προγενέστερης μελέτης της ίδιας ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη εκείνη είχε δείξει ότι η σοβαρότητα της νόσου Πάρκινσον αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με τις συγκεντρώσεις του βακτηρίου αυτού στα κόπρανα των ασθενών.

Ειδικότερα, οι συγκεντρώσεις του ήταν πιο αυξημένες στους ασθενείς (ιδίως με προχωρημένη νόσο) απ’ ό,τι στους υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα διευκολύνουν τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν στην εξεύρεση κάποιου τρόπου επιβράδυνσης της πορείας της.

Παρότι έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά η νόσος Πάρκινσον, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν έως τώρα την αιτία της. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η νόσος προκαλείται πρωτίστως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή την έκθεση στο Desulfovibrio.

«Μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%) σχετίζεται η νόσος με τα γονίδια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Per Saris, καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Frontier in Cellular and Infection Microbiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, υπέβαλλαν σε εξετάσεις για το βακτήριο 10 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και τους/τις υγιείς συντρόφους τους.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν στα βακτήρια Desulfovibrio που απομόνωσαν σε σκώληκες για να μελετήσουν τις επιδράσεις τους. Όπως διαπίστωσαν, οι επιδράσεις των βακτηρίων από τους ασθενείς ήταν εντελώς διαφορετικές (και καταστροφικές για τον εγκέφαλο) απ’ ό,τι εκείνες των υγιών εθελοντών.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια. Πλήττει τον εγκέφαλο και επηρεάζει τον μυϊκό συντονισμό, την κίνηση και την ισορροπία. Επηρεάζει επίσης τις αισθήσεις, την ικανότητα σκέψης και την ψυχική υγεία.

Η νόσος συνήθως αρχίζει μετά την ηλικία των 60 ετών, αν και σχεδόν ένας στους δέκα πάσχοντες είναι νεότερος. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχει από αυτήν.

Φωτογραφία: iStock