Επιληπτικές κρίσεις: Οι σκύλοι τις μυρίζουν πριν συμβούν – Δείτε το βίντεο! [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
επιληπτικές κρίσεις
Για πρώτη φορά, επιστήμονες απέδειξαν ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τη μοναδική οσμή μιας επιληπτικής κρίσης.

Στο μέλλον, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχεδιασμό μεθόδων, για να σταματούν οι επιληπτικές κρίσεις πριν καν ξεκινήσουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν τον διαβήτη, την ελονοσία, ορισμένους τύπους καρκίνου και ορισμένα νεφρικά νοσήματα.

Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν καρκίνο του παχέος εντέρου από δείγματα αναπνοής με ακρίβεια “διάγνωσης” που έφτασε στο 91%! Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν ημικρανίες προτού αυτές αρχίσουν.

Αν και οι επιστήμονες έχουν σημειώσει πρόοδο με την ανίχνευση ορισμένων ασθενειών από σκύλους, δεν έχουν διερευνήσει εάν τα σκυλιά μπορούν να κάνουν το ίδιο με τις επιληπτικές κρίσεις. Εάν ένας σκύλος μπορούσε να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια μιας επιληπτικής κρίσης προτού αυτή αρχίσει, αυτό θα μπορούσε να είναι σωτήριο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η προειδοποίηση για μια κρίση επιληψίας θα τους επέτρεπε να αναζητήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον πριν ξεκινήσει η κρίση τους.

Επιληπτικές κρίσεις: Ανίχνευση επιληπτικής κρίσης από τις οσμές

Αν και υπάρχουν ανεπιβεβίωτες αναφορές για σκύλους που έχουν προβλέψει μια κρίση επιληψίας του ιδιοκτήτη τους, δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ακριβώς οσμές “πιάνουν” στον αέρα τα σκυλιά. Για παράδειγμα, ενδέχεται απλά να βασίζουν την πρόβλεψή τους σε λεπτεπίλεπτες αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ιδιοκτήτης τους.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Rennes στη Γαλλία διενήργησε μια μικρή μελέτη για να προσδιορίσει εάν τα σκυλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οσφρητικές ενδείξεις για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αναπνοής και ιδρώτα από πέντε άτομα με επιληψία. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαφορετικές μορφές της πάθησης. Τα δείγματα περιελάμβαναν τρία από άτομα των οποίων η κατάσταση αναπτύχθηκε λόγω εγκεφαλικής δυσπλασίας και δύο των οποίων η επιληψία είχε γενετική προέλευση.

Οι επιστήμονες πήραν τρεις τύπους δείγματος οσμής από κάθε συμμετέχοντα, συλλέγοντας έναν τύπο κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, άλλον ενώ ο συμμετέχων ξεκουραζόταν και έναν τρίτο κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Συμπεριέλαβαν το δείγμα άσκησης για να εξασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε απόκριση από τα σκυλιά δεν οφείλεται αποκλειστικά σε γενική αύξηση της εφίδρωσης.

Οι επιστήμονες στρατολόγησαν πέντε σκυλιά που είχαν ήδη λάβει εκπαίδευση για να εντοπίζουν διάφορες ασθένειες και διαταραχέν και είχαν μάθει να πλησιάζουν και να στέκονται πάνω από μια οσμή “στόχο”.

Επιληπτικές κρίσεις: Τεστάροντας τα σκυλιά

Κατά τη διάρκεια κάθε δοκιμής, οι επιστήμονες παρουσίασαν σε κάθε σκυλί επτά δείγματα από τον ίδιο συμμετέχοντα. Χρησιμοποίησαν τέσσερα δείγματα από στιγμές που ο συμμετέχων δεν βίωσε επιληπτική κρίση, δύο από μια περίοδο σωματικής άσκησης και μόνο μία από πραγματική επιληπτική κρίση.

Διαπιστώθηκε ότι καθένας από τους πέντε σκύλους προσδιόρισε ΣΩΣΤΑ το δείγμα των επιληπτικών κρίσεων σε ΟΛΕΣ τις δοκιμές, ενώ χρειάζονταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα για να κάνουν την “διάγνωση”!

Οι ερευνητές αναφέρουν: «Αυτό καταδεικνύει με σαφήνεια και για πρώτη φορά, ότι υπάρχει πράγματι μια οσμή που σχετίζεται με τις επιληπτικές κρίσεις και τους ξεχωριστούς τύπους τους».

Περιορισμοί της έρευνας

Δεδομένου ότι η μελέτη περιελάμβανε πολύ λίγους συμμετέχοντες και σκύλους, οι επιστήμονες θα πρέπει να αναπαράγουν τα αποτελέσματα σε μια εκτενέστερη μελέτη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, αν και το μέγεθος του δείγματος είναι μικρό, τα αποτελέσματα είναι τόσο ξεκάθαρα, ώστε συνιστούν ένα πρώτο βήμα προς τον προσδιορισμό των οσμών που σχετίζονται με τις επιληπτικές κρίσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο σωματικά υγρά που είχαν συλλέξει κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, οπότε δεν μπορούν ακόμη να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά θα ήταν σε θέση να προβλέψουν μια κρίση πριν την εμφάνισή της, διότι δεν ξέρουμε τι είδους οσμές ενδεχομένως να παράγει το ανθρώπινο σώμα πριν από μια κρίση.

Παρά το μικρό μέγεθος του πειράματος, τα ευρήματα αποτελούν τη βάση για περισσότερες έρευνες στο μέλλον. Ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι να προσδιοριστούν οι ακριβείς χημικές ουσίες που ορίζουν την οσμή μιας επιληπτικής κρίσης.

Όταν συμβεί αυτό, θα είναι πιθανό να σχεδιάσουμε συσκευές που θα εντοπίζουν και, ενδεχομένως, θα προβλέπουν τις επιληπτικές κρίσεις προτού αυτές εμφανιστούν.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com