Επικίνδυνη η μούχλα στα σπίτια μετά από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
μούχλα
Τα ευρήματα νέας ανασκόπησης της ιατρικής βιβλιογραφίας. Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρωτοφανείς καταιγίδες, οι τυφώνες και οι πλημμύρες, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή αυξάνουν την μούχλα στα σπίτια των ανθρώπων, αρρωσταίνοντας τους ενοίκους τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, διαπιστώνοντας πως μετά από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με καταιγίδες, διπλασιάζονται οι ασθενείς που πηγαίνουν στα νοσοκομεία με προβλήματα λόγω μούχλας.

Η ανασκόπηση έδειξε ότι η υγρασία επηρεάζει όλα τα υλικά κατασκευής και εξοπλισμού των σπιτιών. Οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη μούχλας και στην απελευθέρωση από αυτήν σπορίων και πτητικών ενώσεων στον αέρα. Η συνέπεια είναι να επιδεινώνεται η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ιδίως για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πάσχοντες από:

  • Αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα
  • Αλλεργίες (στη μούχλα ή άλλου είδους)
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η μελέτη έδειξε, λ.χ., ότι οι ασθενείς με άσθμα έχουν 2,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εάν το επίπεδα της μούχλας στο σπίτι τους υπερβεί τα 1.000 σπόρια ανά κυβικό μέτρο. Το επίπεδο των 500 σπορίων ανά m3 θεωρείται ήδη υψηλό.

Ωστόσο το σχεδόν 18% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει άσθμα, επισημαίνουν οι ερευνητές. Επομένως, η κατάσταση με τη μούχλα αποτελεί μία αναπτυσσόμενη απειλή για την δημόσια υγεία.

Προσοχή στους τρόπους αντιμετώπισης

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ανησυχητικές είναι και πολλές από τις παρεμβάσεις που γίνονται για να καταπολεμηθεί η μούχλα. Η χρήση χλωρίου, λ.χ., και τα αερομεταφερόμενα μόρια από τις επιδιορθώσεις στο σπίτι μπορεί να αποδειχθούν ακόμα πιο επιβλαβή για τους ασθενείς με άσθμα, σε σύγκριση με τη μούχλα καθαυτή, τονίζουν.

«Οι αλλεργιολόγοι πρέπει να συζητούν τους τρόπους προστασίας από τη μούχλα με τους ασθενείς τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Amber Hardeman, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.

Και πρόσθεσε πως οι γιατροί πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς με ευαισθησία στη μούχλα ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους καθαρισμού του σπιτιού τους.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI 2023).

Τα ευρήματα που ανακοινώνονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock