Επικίνδυνη άγνοια έχουν οι νέοι για τους κινδύνους από το ηλιακό έγκαυμα

  • Ρούλα Τσουλέα
έγκαυμα
Ανησυχητικά ευρήματα από νέα δημοσκόπηση. Έξι στους 10 πιστεύουν επικίνδυνους μύθους για το μαύρισμα.

Επικίνδυνη άγνοια για τους κινδύνους που κρύβει το ηλιακό έγκαυμα και το μαύρισμα του δέρματος έχουν οι περισσότεροι νέοι της γενιάς Ζ, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ανακάλυψε ότι περισσότεροι από επτά στους δέκα δεν γνωρίζουν πως το έγκαυμα σχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος.

Σχεδόν έξι στους δέκα, εξ άλλου, πιστεύουν τους ίδιους μύθους για το μαύρισμα που πίστευαν οι παππούδες τους πριν από 60 χρόνια! Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι δηλώνουν ευθαρσώς πως γι’ αυτούς η εμφάνιση είναι το άπαν και όχι αν θα πάθουν κάποτε καρκίνο!

Όπως αναφέρει η AAD σε ανακοίνωσή της, στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 νέοι, ηλικίας 18 έως 25 ετών. Το 71% είπαν πως δεν γνώριζαν ότι το έγκαυμα σχετίζεται με τον καρκίνο. Το 40% είπαν πως δεν γνώριζαν ότι το μαύρισμα είναι ένδειξη δερματικής βλάβης. Το 59% δήλωσαν πως πιστεύουν μύθους που προ πολλού έχει καταρρίψει η επιστήμη, όπως:

  • Το μαύρισμα είναι ένδειξη καλής υγείας!
  • Το μαύρισμα προστατεύει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα!

Η αλήθεια είναι πως το μαύρισμα είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Αποτελεί επίσης ένδειξη ότι το δέρμα έχει «ψηθεί» από τον ήλιο (όπως αλλάζει χρώμα το κρέας στην φωτιά).

Ωστόσο το 20% των νεαρών είπαν ότι γι’ αυτούς το να μαυρίσουν είναι πιο σημαντικό από την πρόληψη του καρκίνου. Το δε 30% είπαν πως αξίζει τον κόπο να δείχνουν υπέροχοι (!) τώρα, κι ας σημαίνει αυτό ότι θα δείχνουν χειρότερα αργότερα στη ζωή τους!

Μετά από αυτές τις απαντήσεις, προφανώς και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι:

  • Το 36% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως είχαν πάθει ηλιακό έγκαυμα το 2022
  • Το 41% όσων έπαθαν ηλιακό έγκαυμα είπαν πως ήταν αρκετά σοβαρό, ώστε να μην αντέχουν ούτε τα ρούχα τους

Ένα σοβαρό έγκαυμα, διπλάσιος κίνδυνος καρκίνου

«Ένα σοβαρό έγκαυμα σε νεαρή ηλικία είναι αρκετό για να διπλασιαστεί ο κίνδυνος μελανώματος», αναφέρει η εκπρόσωπος της AAD Dr. Jennifer Holman, δερματολόγος στο Τέξας. «Αντίστοιχα, μία συνεδρία μαυρίσματος αυξάνει κατά 75% τις πιθανότητες να αναπτυχθεί μελάνωμα πριν τα 35 έτη».

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι δερματικοί καρκίνοι που μάλιστα αποτελούν την συχνότερη μορφή κακοήθους νόσου παγκοσμίως. Είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις.

Επομένως, η προστασία από τον ήλιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μείνετε μακριά από τον ήλιο το μεσημέρι. Να αλείφεστε ανά δίωρο ή μόλις βραχείτε με αντηλιακό που θα έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30. Και να φοράτε μακριά ρούχα που θα καλύπτουν καλά το δέρμα.

Φωτογραφία: iStock