Επικίνδυνη άγνοια: 4 στους 10 ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

  • Ρούλα Τσουλέα
LDL
Διατρέχουν εν αγνοία τους αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ενήλικες με επικίνδυνα υψηλή κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα τους δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους και έτσι δεν κάνουν θεραπεία γι’ αυτήν, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η άγνοια αυτή, όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Συν τω χρόνω, η LDL συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας στένωση στον αυλό τους (αθηροσκλήρωση). Αυτή μπορεί τελικά να οδηγήσει στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα της περιόδου 1999-2020 που αφορούσαν 23.667 εθελοντές. Όλοι τους είχαν ηλικία άνω των 20 ετών.

Οι 1.851 από αυτούς (το περίπου 8%) είχαν υψηλή κακή (LDL) χοληστερόλη. Κυμαινόταν από 160 έως 189 mg/dl. Άλλοι 669 (το 3%) είχαν πολύ υψηλή κακή χοληστερόλη (από 190 mg/dl και πάνω).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από αυτούς γνώριζαν για την κατάστασή τους και πόσοι  έκαναν θεραπεία γι’ αυτήν με φάρμακα όπως οι στατίνες. Όπως διαπίστωσαν, σημαντικό ποσοστό των ασθενών με υψηλή και πολύ υψηλή LDL δεν το γνώριζαν ούτε έκαναν θεραπεία. Το ποσοστό αυτό ήταν:

  • 42,7% μεταξύ όσων είχαν υψηλή κακή χοληστερόλη
  • 26,8% μεταξύ όσων είχαν πολύ υψηλή LDL

Τα ποσοστά αυτά παρατηρήθηκαν το 2020. Μία εικοσαετία νωρίτερα ήταν αισθητά υψηλότερα (52,1% και 40,8%, αντιστοίχως). Ωστόσο παραμένουν απαράδεκτα  υψηλά, λένε οι ερευνητές.

Συνολικά, από τους συμμετέχοντες με επίπεδα LDL χοληστερόλης από 160 mg/dl και πάνω, το 38,5% δεν είχαν ιδέα γι’ αυτήν το 2020. Το αντίστοιχο ποσοστό το 1999 ήταν 49,4%.

Η LDL πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα κάτω από 160 mg/dl. Αν όμως κάποιος έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl.

Πόσο συχνά πρέπει να την ελέγχουμε

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η επίγνωση και η θεραπεία των παθολογικών επιπέδων κακής χοληστερόλης παραμένει επικίνδυνα χαμηλή», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Salim Virani, καθηγητής Καρδιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Τέξας.

«Η έλλειψη θεραπείας για την υψηλή χοληστερόλη, ιδίως όταν αφορά την κακή, οδηγεί σε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών. Αν αυτή σπάσει ή αποφράξει εντελώς  μία αρτηρία, υπάρχει κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό», εξήγησε.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως την μεγαλύτερη άγνοια για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους είχαν:

  • Οι εθελοντές νεαρής ηλικίας
  • Οι άνδρες
  • Όσοι ήσαν ανασφάλιστοι
  • Όσοι είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
  • Όσοι ανήκαν σε χαμηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες

Υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις ενήλικες κάνουν τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια αιματολογικές εξετάσεις για την χοληστερόλη. Ωστόσο οι πάσχοντες από διαβήτη, καρδιοπάθεια και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά. Επιπλέον, σε ηλικία 45-65 ετών πρέπει να την ελέγχουμε κάθε 1-2 χρόνια. Και μετά τα 65 έτη μία φορά τον χρόνο.

Φωτογραφία: iStock