Επικίνδυνες οι πλημμύρες ακόμα και μήνες μετά την υποχώρηση των υδάτων

  • Ρούλα Τσουλέα
πλημμύρες
Τι συνέπεια είχαν οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στη διάρκεια μιας 10ετίας σε 761 περιοχές σε 34 χώρες.

Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τις πλημμύρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν μοιραίο καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα ακόμα και μήνες μετά την υποχώρηση των υδάτων, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μεγάλη, παγκόσμια μελέτη που εκπόνησαν, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων αυτών είναι αυξημένος επί έως και 60 ημέρες από το πλημμυρικό φαινόμενο. Πιο κρίσιμο, όμως, είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 και 6 εβδομάδων από την πλημμύρα.

Οι πλημμύρες αποτελούν τις μισές σχεδόν (το 43%) φυσικές καταστροφές που υφίσταται ετησίως ο πλανήτης, λένε οι ερευνητές. Δυστυχώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής που εμείς προκαλέσαμε, η συχνότητα, η σοβαρότητα και η διάρκειά τους αυξάνονται διαρκώς. Πλέον το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπο με τουλάχιστον ένα πλημμυρικό φαινόμενο κάθε δεκαετία.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιπτώσεις που είχαν οι πλημμύρες σε 761 κοινότητες σε 34 χώρες του κόσμου. Οι περιοχές αυτές είχαν πλημμυρίσει την δεκαετία που τελείωσε το 2019.

Συνολικά, οι επιστήμονες εξέτασαν τις αιτίες θανάτου 47,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν την συγκεκριμένη δεκαετία. Τα 11,1 εκατομμύρια εξ αυτών είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια. Άλλα 4,9 εκατομμύρια είχαν καταλήξει από αναπνευστικές παθήσεις.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Όπως γράφουν οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως τις εβδομάδες μετά τις πλημμύρες αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά και από αναπνευστικά αίτια.

Το κρίσιμο διάστημα ήταν 3-6 εβδομάδες μετά την πλημμύρα, ακόμα κι αν τα ύδατα είχαν υποχωρήσει. Ωστόσο ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος επί:

  • Έως 60 ημέρες για τα αναπνευστικά προβλήματα
  • Έως 50 ημέρες για τα καρδιαγγειακά επεισόδια

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τις πλημμύρες ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά:

  • 2,1% από κάθε αιτία
  • 2,6% από καρδιαγγειακά αίτια
  • 4,9% από αναπνευστικά αίτια

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η θνησιμότητα μετά τις πλημμύρες κορυφώνεται κατά μέσον στις 25 ημέρες και παραμένει αυξημένη έως και 60 ημέρες αργότερα», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Shanshan (Shandy) Li, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πλανητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Monash, της Αυστραλίας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Πλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι καταφατική η απάντηση στην ερώτηση εάν οι πλημμύρες αλλάζουν την θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό», συνηγόρησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yuming Guo, καθηγητής Πλανητικής Υγείας στο ίδιο πανεπιστήμιο. «Ο κίνδυνος είναι εντονότερος στις κοινότητες με πολλούς ηλικιωμένους, καθώς και σε εκείνες με χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση».

Όπως εξήγησε ο Dr. Guo, η αυξημένη θνησιμότητα μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα σχετίζεται με παράγοντες, όπως:

  • Η έκθεση σε μολυσμένη τροφή και νερό
  • Η έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια, ιούς, παράσιτα)
  • Η διαταραχή της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας
  • Η ψυχική ταραχή που περνούν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές

Για να προληφθούν οι θάνατοι αυτοί είναι απαραίτητη η θωράκιση των υπηρεσιών Υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock