Ενθέματα σιλικόνης- πλαστικός χειρουργός λύνει όλες τις απορίες σας

  • Iatropedia
Τα ενθέματα σιλικόνης είναι μια μεγάλη ανακάλυψη της ιατρικής τεχνολογίας του 20ου αιώνα και χρησιμοποιούνται από την Πλαστική – Επανορθωτική Χειρουργική ειδικότητα για αποκαταστάσεις μαστών μετά από μαστεκτομή, για επανορθώσεις συγγενών νόσων των μαστών, (όπως σύνδρομο Poland, ανισομαστία) και για αισθητικούς σκοπούς (όπως αυξητική μαστών).

Τα πρώτα ενθέματα σιλικόνης για τους μαστούς χρησιμοποιήθηκαν το 1963 και για ιατρικούς λόγους (αποκατάστασις μαστού μετά από μαστεκτομή). Από τότε έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως πολλά εκατομμύρια ζεύγη από αυτά με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Στην αυξητική των μαστών μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τον μαζικό αδένα ή κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Η οδός προσπέλασης για την τοποθέτηση τους μπορεί να είναι δια μέσον του κάτω τμήματος της θηλής ή από την υπομάστιο του μαστού, ή ακόμα και από την μασχάλη. Μια όχι τόσο συνηθισμένη οδός είναι ο ομφαλός δια μέσω του οποίου τοποθετούνται ενθέματα νερού. Η τελική οδός αποφασίζεται από τον πλαστικό χειρουργό μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση.

Υπάρχει σχέσις των ενθεμάτων μαστού με καρκίνο μαστού?

Αρχικά είχαν κατηγορηθεί για καρκινογένεση. Το 1992 στην Αμερική έγινε μια μεγάλη έρευνα και για πολλά χρόνια. Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού για γυναίκες που είχαν ενθέματα σιλικόνης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν ήταν ακριβώς τα ίδια.

Απεναντίας, γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης επειδή επισκέπτονταν συχνά τον γιατρό τους στα πλαίσια follow up εάν είχαν κάποιο όγκο τον ανακάλυπταν στα αρχικά στάδια και η αντιμετώπισης του ήταν πιο αποτελεσματική.

Πόσο άτρωτα είναι τα ενθέματα σιλικόνης?

Υπάρχουν παγκοσμίως εργοστάσια που κατασκευάζουν ενθέματα με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και με τελική έγκριση από το αυστηρότατο FDA των ΗΠΑ.

Δυστυχώς υπάρχουν και εργοστάσια μη διαπιστευμένα τα οποία εμφάνισαν και ελαττωματικά προϊόντα με πιθανές συνέπειες στην πολύτιμη υγεία των γυναικών που τους εφαρμόστηκαν, όπως έχει προκύψει και με το μεγάλο πρόβλημα τελευταία. Οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν ηθική ευθύνη να χρησιμοποιούν στις ασθενείς τους την καλύτερη ποιότητα ενθεμάτων, για άριστα αισθητικά αποτελέσματα και ασφαλή για την δημόσια υγεία, μη υπολογίζοντας το κόστος (φθηνότερα προιόντα).

ΙΣΙΔΩΡΟΣ Ι. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Πλαστικός –Αισθητικός Χειρ/ργός

www.pantazis-isidoros.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μπάχαλο με τις σιλικόνες: 40 οι γυναίκες λέει τώρα το υπουργείο

τσουνάμι ο πανικός σε ολόκληρο τον κόσμο για τα εμφυτεύματα στήθους

πανικός στη Γαλλία με μη εγκεκριμένα εμφυτεύματα στήθους-1 θάνατος

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του στήθους στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia