Ενδομητρίωση: Οι γυναίκες υποφέρουν για χρόνια πριν τη διάγνωση, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ενδομητρίωση
Έξι στις δέκα ασθενείς χρειάζονται περισσότερες από 10 ιατρικές επισκέψεις έως ότου μάθουν τι έχουν. Περισσότερες από μία στις δυο μεταφέρονται στο μεσοδιάστημα στα Επείγοντα των νοσοκομείων λόγω των συμπτωμάτων τους.

Από τα σαράντα κύματα περνούν οι γυναίκες με ενδομητρίωση έως ότου μάθουν ποια είναι η αιτία των εξαντλητικών συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. Όπως έδειξε, απαιτούνται αλλεπάλληλες επισκέψεις στους γιατρούς και οκτώ χρόνια κατά μέσον όρο έως ότου γίνει η σωστή διάγνωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό Διακομματικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιό της, ερευνητές έθεσαν σχετικά ερωτήματα σε περισσότερες από 10.000 γυναίκες με ενδομητρίωση και σε ιατρούς.

Οι απαντήσεις των γυναικών έδειξαν πόσο πλήττει η ενδομητρίωση την ποιότητα ζωής τους. Η πλειονότητα των γυναικών είπαν ότι η ψυχική υγεία, η εκπαίδευση, ακόμα και η σταδιοδρομία τους πλήττονται από την κατάστασή τους.

Οι γυναίκες υποφέρουν τόσο πολύ, ώστε το σχεδόν 90% είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη, αλλά δεν τους προσφέρθηκε. Το 35% είπαν ακόμα ότι είχε μειωθεί το εισόδημά τους λόγω της ενδομητρίωσης.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία διαταραχή που εκδηλώνεται όταν αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός, ο οποίος δομικά και λειτουργικά είναι παρόμοιος με αυτόν που επιστρώνει το εσωτερικό τοίχωμά της (ενδομήτριο).

Ο ετερότοπος αυτός ιστός συνήθως αναπτύσσεται γύρω ή μέσα σε όργανα της πυέλου (π.χ. μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες, ουροδόχος κύστη). Το επακόλουθο είναι να αναπτύσσονται συχνά συμπτώματα όπως:

  • Ισχυρός πόνος πριν, στη διάρκεια και μετά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια)
  • Πόνος κατά το σεξ (δυσπαρευνία)
  • Πόνος ή άλλα ενοχλήματα κατά την ούρηση ή/και την κένωση των εντέρων
  • Αιμορραγικές διαταραχές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση
  • Διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης λόγω του πόνου
  • Μειωμένη γονιμότητα

Πάνω από 10 ιατρικές επισκέψεις

Παρά την διαρκή πρόοδο της Ιατρικής, η νέα δημοσκόπηση έδειξε πως ο μέσος χρόνος έως την σωστή διάγνωση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου εδώ και μία δεκαετία. Ανάλογη δημοσκόπηση το 2009 είχε δείξει ότι η μέση διάρκεια έως τη διάγνωση είναι τα 7,5 χρόνια.

Συνολικά, το 58% των γυναικών δήλωσαν πως χρειάσθηκε να επισκεφθούν τους γιατρούς περισσότερες από 10 φορές έως ότου γίνει η διάγνωση. Το 53%, εξ άλλου, υπέφεραν τόσο πολύ, ώστε είχαν απευθυνθεί στο μεσοδιάστημα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Υπολογίζεται ότι η ενδομητρίωση προσβάλλει το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικία. Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών. Ένα στα δέκα περιστατικά, εξάλλου, παρατηρείται σε νεότερες γυναίκες και κορίτσια (ηλικίες κάτω των 20 ετών).

Απαραίτητη η λήψη μέτρων

Προκειμένου να υποστηριχθούν οι ασθενείς με ενδομητρίωση, η Διακομματική Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας  να λάβει μέτρα, θέτοντας ως στόχο να μειωθεί ο χρόνος έως τη διάγνωση:

  • Κατά το ήμισυ (στα 4 χρόνια) μέχρι το 2025
  • Στον 1 χρόνο ή λιγότερο έως το 2030

«Δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι τα συμπτώματα της ενδομητριώσεως υποτιμώνται και αποδίδονται λανθασμένα στην έμμηνο ρύση. Πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από ιατρούς και ασθενείς και να διερευνάται η αιτία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Sir David Amess.