Εμμηνόπαυση: Συμβουλές αυτοβοήθειας!

  • Iatropedia
Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των γυναικών. Τα συμπτώματα που δημιουργεί αφορούν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί κάποιες συμβουλές αυτοβοήθειας για την εμμηνόπαυση.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Αν έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση και δεν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα, τότε η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

Πολλές γυναίκες είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και της διατροφή τους.

Μπορεί να είναι εύκολο να πάρετε βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επειδή η μυϊκή μάζα σας θα μειωθεί, πράγμα που επί της ουσίας σημαίνει ότι χρειάζεστε λιγότερη τροφή. Ως εκ τούτου, μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει για να αποφευχθεί το επιπλέον βάρος.

Μερικές συμβουλές που μπορεί να διευκολύνουν τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση είναι:

-η τακτική άσκηση

– να φοράτε ελαφριά ρούχα

– να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό το βράδυ

– να προσπαθήσετε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας

-να αποφεύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, την καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ

Για να μειωθούν τα προβλήματα του ύπνου σας, αποφύγετε την άσκηση τις βραδινές ώρες και προσπαθήστε να τηρείτε ένα σταθερό ωράριο πηγαίνοντας την ίδια ώρα για ύπνο.

Για τη βελτίωση των εναλλαγών στη διάθεσης σας, μπορεί να σας βοηθήσουν δραστηριότητες, όπως η γιόγκα και το τάι τσι ,καθώς επιδρούν θετικά στην ψυχολογία σας χαλαρώνοντάς σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

Εμμηνόπαυση από τα 40! Γιατί τόσο νωρίς;