Έμφραγμα: Πόσο πρέπει να μειωθούν πίεση, χοληστερόλη για να το αποφύγουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
έμφραγμα
Βρετανοί επιστήμονες υπολόγισαν για πρώτη φορά πόσο μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό με διάφορα επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης.

Αν θέλετε  να προστατευθείτε από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ακόμα και η μικρή μείωση στην πίεση και τη χοληστερόλη μπορεί να σας βοηθήσει. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αν η μείωση είναι μόνιμη, μπορεί να μειωθεί κατά σχεδόν 80% ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA). Παρουσιάσθηκε επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) που διεξάγεται στο Παρίσι.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν 438.952 εθελοντές, με μέση ηλικία τα 65,2 έτη, και τους παρακολούθησαν επί μία δεκαετία. Στη διάρκειά της, καταγράφηκαν 24.980 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, ήτοι έμφραγμα, εγκεφαλικό ή θάνατος από αυτά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο κίνδυνος για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μειωνόταν ήταν κατά 78% χαμηλότερος στους εθελοντές που κατόρθωσαν:

  • Να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερόλη τους κατά 38,67 mg/dl LDL και
  • Να μειώσουν την συστολική αρτηριακή τους πίεση κατά 10mmHg

Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή από εγκεφαλικό ήταν μειωμένος κατά 68%.

Η LDL χοληστερόλη είναι η επιβλαβής μορφή της χοληστερόλης, που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η συσσώρευση αυτή τους προκαλεί στένωση (είναι σαν το πουρί που προκαλεί στένωση στους σωλήνες του νερού).

Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκεί η καρδιά για να εξωθήσει αίμα σε όλο το σώμα. Αντιπροσωπεύει τον μεγάλο αριθμό στη μέτρηση της πίεσης.

Προστασία από το έμφραγμα και με μέτρια μείωση

Ακόμα και οι μικρές μειώσεις σε πίεση και χοληστερόλη παρείχαν σημαντικά οφέλη. Έτσι, ο κίνδυνος για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μειωνόταν κατά 39% σε όσους εθελοντές:

  • Μείωσαν την κακή (LDL) χοληστερόλης τους κατά 14 mg/dl και
  • Ελάττωσαν την αρτηριακή πίεσή τους κατά μόλις 3 mmHg

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως η μείωση της LDL και της αρτηριακής πίεσης αποτρέπει την έναρξη της καρδιοπάθειας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες υπολογίζουν πόσο μας ωφελεί η μείωση αυτή.

«Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό κοστίζουν πρόωρα τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. Έχει ζωτική σημασία να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Brian A. Ference, καθηγητής Μεταγραφικής Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιοο Καίημπριτζ.

Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμα και οι μικρές μειώσεις στην LDL χοληστερόλη και τη συστολική αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αρκεί να αντέξουν στον χρόνο και να μην είναι προσωρινές».

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για να δημιουργήσουν ένα νέο εργαλείο μέτρησης του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, που θα συνυπολογίζει τις μειώσεις αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν