Έμφραγμα: Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες – Πολλές τα μπερδεύουν με άλλες ασθένειες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμφραγμα
Παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, τα καρδιακά επεισόδια επηρεάζουν σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το 24,4% όλων των θανάτων ανδρών και το 22,3% όλων των θανάτων γυναικών το 2015 προκλήθηκαν από καρδιακές παθήσεις.

Αλλά αυτό που μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε ένα από τα φύλα είναι τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε ένα έμφραγμα.

Και σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν μερικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, που είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Οι γυναίκες συνήθως βιώνουν δύσπνοια, ζάλη και πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης πριν από έμφραγμα

Ένα έμφραγμα μπορεί αν εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, ειδικά ως ενόχληση στο στήθος που μπορεί να “έρχεται κατά κύματα”. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα, που συχνά περνούν απαρατήρητα λόγω έλλειψης επίγνωσης.

“Παρόλο που οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν πίεση στο στήθος που μοιάζει σαν ένα μεγάλο βάρος κάθεται στο στήθος, οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφραγμα χωρίς πίεση στο στήθος, λέει η δρ. Nieca Goldberg, διευθύντρια του Joan H. Tisch Center for Women’s Health στο Ιατρικό Κέντρο Langone του NYU. “Αντίθετα, μπορεί να παρουσιάσουν:

  • δύσπνοια
  • πίεση ή πόνο στο κάτω μέρος του θώρακα ή στην άνω κοιλιακή χώρα
  • ζάλη ή λιποθυμία
  • πίεση στο πάνω μέρος
  • υπερβολική κόπωση”.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA), άλλα κοινά πρώιμα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • ναυτία ή έμετο και
  • πόνο στο σαγόνι

Έμφραγμα: Πολλές γυναίκες μπερδεύουν τα σημάδια με άλλες ασθένειες

Παρόλο που μερικές γυναίκες μπορεί να αισθανθούν να έρχεται μια καρδιακή προσβολή, η δρ. Goldberg λέει ότι πολλές συχνά υποθέτουν ότι τα συμπτώματα προέρχονται από γρίπη ή απλά είναι σημάδια γήρανσης. Σε πολλές περιπτώσεις, μερικές γυναίκες απλά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αντιμετωπίζουν πραγματικά μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Και ενώ μπορεί αυτά τα συμπτώματα να είναι πιο διακριτικά από τον πόνο, ή την πίεση στο στήθος, η δρ. Goldberg λέει ότι είναι σημαντικό “να γνωρίζετε τι σας λέει το σώμα σας”. Εξηγεί ότι κάτι τόσο απλό, όπως το να αισθάνεσαι δύσπνοια, “σαν να έτρεξες μαραθώνιο, αλλά δεν έκανες καμία κίνηση”, μπορεί να είναι εύκολο να παραβλεφθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα περιγράφουν την πίεση στο πάνω μέρος της πλάτης “σαν να σφίγγεται ένα σχοινί γύρω τους”.

Αλλά εκτός από το να γνωρίζετε ότι μπορεί να πάθετε καρδιακή προσβολή, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. “Πολλές γυναίκες που βλέπω παίρνουν μια ασπιρίνη αν νομίζουν ότι παθαίνουν έμφραγμα και δεν καλούν ποτέ τις Πρώτες Βοήθειες. Αλλά θα πρέπει να το κάνουν”, είπε η δρ. Goldberg.

Έμφραγμα: Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες συχνά περιμένουν περισσότερο για να αναζητήσουν βοήθεια

Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από έμφραγμα είναι πιο πιθανό να περιμένουν πριν αναζητήσουν βοήθεια, σε σύγκριση με τους άνδρες. Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον μύθο ότι οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν συνήθως στους άνδρες και ότι ο πόνος στο στήθος και το αριστερό χέρι είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα. Πολλοί δεν γνωρίζουν τα περισσότερα διακριτικά συμπτώματα που αποτελούν “καμπανάκια” για έμφραγμα.

Πρόσφατες γενικές αλλαγές στην ιατρική πρακτική βελτιώνουν την κατάσταση και καθιστούν πιο πιθανό να εντοπιστούν τα πρώιμα συμπτώματα. “Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην ιατρική τώρα από ποτέ, και αυτό σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο”, είπε η δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Έχουμε επίσης πραγματοποιήσει πολύ περισσότερες έρευνες που αφορούσαν γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, μάθαμε περισσότερα και έχουμε περισσότερη επίγνωση τώρα ότι υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Πηγές: https://www.escardio.org, https://www.heart.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμφραγμα: 20% κίνδυνος σε όποιον έχει ανεβασμένες αυτές τις δύο τιμές

Μεγάλο όφελος για την καρδιά, όταν κάνετε αυτό στο μπάνιο: Σχεδόν 1 στους 3 γλιτώνει έτσι το έμφραγμα

Συμπτώματα εμφράγματος: Τι θα νιώσετε λίγο πριν σας συμβεί

Καρδιακή προσβολή: 7 στις 10 γυναίκες νιώθουν αυτό έναν μήνα πριν από έμφραγμα