ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς υποκείμενα νοσήματα τα 4 στα 10 θύματα της COVID-19 το 2020

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΛΣΤΑΤ
Εκείνη τη χρονιά πέθαναν 5.028 Έλληνες από COVID. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 7 έφηβοι και νεαροί ενήλικες

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το 2020, εξαιτίας της λοίμωξης που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Άλλοι 3.000, εξ άλλου, που έπασχαν κυρίως από καρδιαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο, επίσης είχαν μοιραία κατάληξη.

Στη πλειονότητά τους οι, κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι που κατέληξαν, ήσαν άνδρες. Οι περισσότεροι, δε, ήταν ηλικιωμένοι.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνο που εξ αρχής έλεγαν οι ειδικοί: ότι οι πρώτοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 ή/και θάνατο από αυτήν είναι το φύλο και η ηλικία. Αργότερα έγινε αντιληπτό ότι εξίσου σημαντική είναι και η υποκείμενη κατάσταση της υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας χάθηκαν με ή από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός συνολικώς 5.028 άτομα όλων των ηλικιών. Μεταξύ των θανόντων συμπεριλαμβάνονται 7 παιδιά και νέοι ηλικίας 15-29 ετών. Σχεδόν οι έξι στους δέκα απ’ όσους κατέληξαν (το 59%) ήσαν άνδρες.

ΕΛΣΤΑΤ

Οι 2.967 έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, ενώ οι υπόλοιπο 2.061 όχι. Εκτός από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας που είχαν οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν:

  • Ενδοκρινικά/μεταβολικά νοσήματα (π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης),
  • Παθήσεις του αναπνευστικού (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
  • Παθήσεις του ουρογεννητικού (π.χ. νεφρική νόσος)
  • Νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. νόσος Πάρκινσον, νόσος Αλτσχάιμερ)

Οι περισσότεροι ασθενείς που κατέληξαν, ανεξαρτήτως της υποκείμενης κατάστασης της υγείας τους, ήταν άνω των 75 ετών.

Οι κύριες αιτίες θανάτου

Η ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει επίσης αναλυτικά δεδομένα για τις κυριότερες αιτίες θανάτου εκείνη τη χρονιά στη χώρα μας. Αυτές ήταν κατά σειράν :

  1. Τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (δηλαδή τα καρδιαγγειακά, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά)
  2. Τα κακοήθη νεοπλάσματα (κυρίως ο καρκίνος του πνεύμονα και ύστερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου)
  3. Οι παθήσεις του αναπνευστικού (πρωτίστως η πνευμονία που δεν σχετιζόταν με την COVID-19)

ΕΛΣΤΑΤ

Ειδικότερα, από καρδιαγγειακά νοσήματα πέθαναν πάνω από 44.000 άνθρωποι. Οι θάνατοι από καρκίνο ξεπέρασαν τις 30.000. Και οι θάνατοι από πνευμονοπάθειες ξεπέρασαν τις 12.000. Οι θάνατοι αυτοί, όμως, δεν συμπεριλαμβάνουν εκείνους από τον κορωνοϊό.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι πηγή των δεδομένων της είναι τα πιστοποιητικά θανάτου που υποβάλλουν οι ιατροί. Ειδικά όσον αφορά τις περιπτώσεις βίαιων ή αιφνίδιων θανάτων, η πηγή είναι οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες.

Φωτογραφία: iStock