Έκζεμα ή ψωρίαση; Διαφορές στα συμπτώματα και απαντήσεις σε όλες τις απορίες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έκζεμα
Το έκζεμα και η ψωρίαση είναι δύο κοινές δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, ερεθισμό και αποχρωματισμό του δέρματος. Οι δύο παθήσεις είναι πολύ παρόμοιες.

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε μια χρόνια πάθηση που μοιάζει με εξάνθημα, δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε εάν πρόκειται για έκζεμα ή ψωρίαση. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση και τα συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για την κατάσταση που μπορεί να εξετάζετε.

Έκζεμα

Το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι μια κατάσταση που προκαλεί φαγούρα, ξεφλούδισμα, ερεθισμό και κόκκινο δέρμα. Εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Όταν ξεκινά κατά την παιδική ηλικία, είναι σύνηθες να υποχωρεί μέχρι την ενηλικίωση. Όταν ξεκινά αργότερα στη ζωή, η κατάσταση είναι συχνά χρόνια.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρό, ξεφλουδισμένο και κόκκινο δέρμα. Το δέρμα συχνά συσσωρεύεται σε παχιά μπαλώματα που ονομάζονται πλάκες. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Εμφανίζεται συνήθως στην πρώιμη έως όψιμη ενήλικη ζωή.

Ενώ το έκζεμα επηρεάζει μόνο το δέρμα, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, όπως τα νύχια, τα μάτια και τις αρθρώσεις. Η φλεγμονή των ματιών που σχετίζεται με την ψωρίαση ονομάζεται ραγοειδίτιδα.

Έκζεμα ή ψωρίαση: Διαφορές και σύγκριση στα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του εκζέματος και της ψωρίασης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποια πάθηση έχετε. Για παράδειγμα, το έκζεμα τείνει να αναπτύσσεται στις πτυχές δέρματος, όπως πίσω από τα γόνατα, στον λαιμό, στις πτυχές των χεριών και στο πρόσωπο.

Αντίθετα, η ψωρίαση αναπτύσσεται συνήθως στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος σε περιοχές, όπως το τριχωτό της κεφαλής, το μπροστινό μέρος των γονάτων και ο αφαλός.

Συμπτώματα εκζέματος Συμπτώματα ψωρίασης
ξηρό δέρμα παχιές και ανυψωμένες περιοχές δέρματος που ονομάζονται πλάκες
φαγούρα στο δέρμα φολιδωτό δέρμα
εξανθήματα στις πτυχές του δέρματος, συνήθως στις εσωτερικές πτυχές των χεριών, στο πρόσωπο, τα χέρια και τον λαιμό ή πίσω από τα γόνατα φαγούρα στο δέρμα
ανυψωμένες περιοχές διαφορετικού μεγέθους
κόκκινα, γκρίζα, μωβ ή σταχταριστά επιθέματα δέρματος
συνήθως βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του γόνατος, στο τριχωτό της κεφαλής, στον αφαλό και στους εξωτερικό των αγκώνων

Ψωρίαση: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί και επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του δέρματος. Αυτό κάνει το σώμα σας να παράγει νέα κύτταρα δέρματος πολύ γρήγορα και οδηγεί σε περίσσεια δερματικών κυττάρων που σχηματίζονται ως πλάκες. Πιστεύεται ότι είναι μια κληρονομική ασθένεια και το γενετικό υπόβαθρο ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Έκζεμα: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η ιατρική επιστήμη δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία του εκζέματος. Φαίνεται να εμφανίζεται σε ορισμένες οικογένειες και ορισμένα άτομα με έκζεμα έχουν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που παράγει πρωτεΐνη που ονομάζεται φιλαγκρίνη (filaggrin). Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άτομα με έκζεμα που δεν έχουν αυτήν την μετάλλαξη, ούτε και κάποιο μέλος της οικογένειας με έκζεμα.

Παράγοντες που προκαλούν εξάρσεις ψωρίαση και εκζέματος

Αυτοί είναι διαφορετικοί για το κάθε άτομο, αλλά υπάρχουν μερικές κοινές αιτίες που τείνουν να χειροτερεύουν και τις δύο παθήσεις. Τέτοιες είναι:

  • στρες
  • ξηρός καιρός
  • κρύος καιρός
  • τσιμπήματα ζωυφίων, μέλισσας και άλλοι τραυματισμοί που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα
  • σκληρά σαπούνια
  • ξηρό δέρμα

Μπορεί το έκζεμα να μετατραπεί σε ψωρίαση;

Όχι. Το έκζεμα και η ψωρίαση έχουν παρόμοια συμπτώματα αλλά είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Το ένα δεν μπορεί να μετατραπεί στο άλλο. Ωστόσο, είναι πιθανό οι δύο καταστάσεις να συγχέονται μεταξύ τους, ειδικά στα παιδιά. Μερικές φορές, ένα παιδί μπορεί να λάβει μια λανθασμένη διάγνωση εκζέματος και στη συνέχεια να λάβει μια σωστή διάγνωση ψωρίασης.

Τι ποσοστό των περιπτώσεων ψωρίασης μετατρέπεται σε ψωριασική αρθρίτιδα;

Υπολογίζεται ότι το 20-40% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Γίνεται κάποιος να έχει έκζεμα και ψωρίαση ταυτόχρονα;

Ναι, είναι πιθανό να συνυπάρχουν οι δύο παθήσεις. Δεν επηρεάζεται η μία από την άλλη και μερικοί άνθρωποι έχουν έκζεμα και ψωρίαση.

Υποχωρεί ποτέ κάποια από τις δύο καταστάσεις;

Όταν το έκζεμα είναι μια παιδική πάθηση, συχνά υποχωρεί από μόνο του μέχρι το παιδί να ενηλικιωθεί. Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, τόσο το έκζεμα όσο και η ψωρίαση είναι χρόνιες καταστάσεις. Δεν υπάρχει ίαση για καμία από τις δύο. Ωστόσο, με τη θεραπεία, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι εξάρσεις να ελαχιστοποιηθούν.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ατοπική δερματίτιδα: Τι να κάνετε για να μην βγάλετε έκζεμα και ξηροδερμία αυτόν τον χειμώνα

Έκζεμα στα χέρια: Πως θα το ξεχωρίσετε από την απλή ξηροδερμία. Πώς να το καταπραΰνετε

Βοηθάει το μπάνιο με χλωρίνη στη θεραπεία της ψωρίασης;

Ψωρίαση: Τι να τρώτε και τι όχι