Βοηθάει το μπάνιο με χλωρίνη στη θεραπεία της ψωρίασης;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χλωρίνη
Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το αν και κατά πόσο η πλύση με αραιωμένη με νερό χλωρίνη λειτουργεί κατά της ψωρίασης. Αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μέθοδος για την φαγούρα στο δέρμα, τις φλεγμονές, τις δερματικές λοιμώξεις και το έκζεμα.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό. Αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ανάγλυφα μπαλώματα δέρματος. Μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις του δέρματος λόγω κνησμού. Είναι μια χρόνια πάθηση και μπορεί να είναι επώδυνη.

Δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει την ιδέα ότι ένα “λουτρό” με αραιωμένη χλωρίνη λειτουργεί ενάντια στην ψωρίαση, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που το βρίσκουν χρήσιμο για τον κνησμό του δέρματος, τη φλεγμονή, τις δερματικές λοιμώξεις και το έκζεμα. Το έκζεμα είναι επίσης γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα και, όπως η ψωρίαση, οδηγεί σε ξηρό δέρμα με φαγούρα.

Η καθαυτή πλύση με αραιωμένη χλωρίνη δεν θεωρείται επιβλαβής. Αρκεί να γίνει σωστά και όχι σαν να… κολυμπάτε σε μια χλωριωμένη πισίνα.

Τι είναι το λεγόμενο “λουτρό χλωρίνης”

Προσοχή: ΔΕΝ είναι ένα… ντους με χλωρίνη, αλλά μάλλον ένα κανονικό μπάνιο με λίγη ποσότητα χλωρίνης αραιωμένη σε όλο τον όγκο του νερού της μπανιέρας.

Κάποιοι δερματολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας τα συστήνουν για πολλές δερματικές παθήσεις -όπως το έκζεμα- και για την πρόληψη ορισμένων δερματικών λοιμώξεων.

Μπορεί ένα λουτρό χλωρίνης να βοηθήσει στην ψωρίαση;

ΔΕΝ υπάρχουν πολλές μελέτες που να εξετάζουν το εάν τα λουτρά χλωρίνης μπορούν να βοηθήσουν στην ψωρίαση.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες και ειδικοί υποστηρίζουν είναι κάτι που ανακουφίζει από τον κνησμό του δέρματος και τη φλεγμονή.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων σκοτώνοντας επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν στο δέρμα σας. Όταν καταστάσεις όπως η ψωρίαση σας προκαλούν φαγούρα και ξύνεστε, αυτό μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα, όπου βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Η θανάτωση των βακτηρίων μειώνει την πιθανότητα αυτών των λοιμώξεων.

Τα λουτρά με σωστά αραιωμένη χλωρίνη δεν είναι επιβλαβή εκτός εάν:

  • τα κάνετε πολύ συχνά
  • το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό
  • η αναλογία χλωρίνης προς νερό είναι πολύ ισχυρή
  • μένετε στο χλωριωμένο νερό για πολλή ώρα
  • έχετε μια άλλη πάθηση που θα μπορούσε να σας κάνει ευαίσθητους στις επιπτώσεις της χλωρίνης
  • το νερό είναι πολύ ζεστό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση της ψωρίασης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε ψωρίαση ή άλλη πάθηση, μιλήστε με τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε να κάνετε μπάνιο με χλωρίνη!

Πιθανές παρενέργειες ενός λουτρού χλωρίνης εάν έχετε ψωρίαση

Γενικά, τα ζεστά, κατάλληλα αραιωμένα λουτρά χλωρίνης είναι ασφαλή. Ωστόσο, κάποιοι θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

Αυτοί είναι:

  • παιδιά μικρότερα των 2 ετών
  • άτομα με πολύ ξηρό, ευαίσθητο δέρμα
  • άτομα με αλλεργίες στη χλωρίνη
  • άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές, ή κοψίματα στο δέρμα
  • άτομα ευαίσθητα στις αναθυμιάσεις της χλωρίνης

Τα λουτρά χλωρίνης μπορεί επίσης να αφυδατώσουν το δέρμα σας, επομένως είναι σημαντικό να ξεπλύνετε καλά μετά και να εφαρμόσετε μια κατάλληλη λοσιόν ή ενυδατική κρέμα.

Δεν είναι ΠΟΤΕ ασφαλές να βάζετε αδιάλυτη/μη αραιωμένη χλωρίνη στο δέρμα σας

Η μη αραιωμένη χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Εάν βάλετε απευθείας χλωρίνη στο δέρμα σας, θα πρέπει να την ξεπλύνετε αμέσως με νερό, να σκουπίσετε την περιοχή με κάτι απορροφητικό, όπως ένα σφουγγάρι, και να χρησιμοποιήσετε γάντια εάν χρειάζεται.

Μπορεί ένα λουτρό χλωρίνης να αντιμετωπίσει άλλες δερματικές παθήσεις;

Μερικοί ερευνητές προτείνουν λουτρά χλωρίνης για διάφορες δερματικές παθήσεις που προέρχονται από μόλυνση. Όταν ορισμένοι τύποι βακτηρίων και μυκήτων εισχωρούν στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και φλεγμονή.

Είναι τα λουτρά χλωρίνης καλά για το έκζεμα;

Κάποιοι δερματολόγοι συνιστούν λουτρά με αραιωμένη χλωρίνη για τη διαχείριση του εκζέματος.

Το ζεστό νερό και τα αφρόλουτρα μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση του εκζέματος και μπορεί να αναπτύξετε χαρακτηριστικά ξηρά, φολιδωτά, κόκκινα μπαλώματα. Αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AADA) συνιστά λουτρά χλωρίνης ενάντια στη φλεγμονή και για να μειώσετε τις πιθανότητες βακτηριακών λοιμώξεων για άτομα με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα.

Πώς να κάνετε ένα λουτρό χλωρίνης για την ψωρίαση

Η AADA συνιστά τα ακόλουθα αν είναι να δοκιμάσετε λουτρό με χλωρίνη στο σπίτι για την ψωρίαση:

  • απλή χλωρίνη κανονικής ισχύος (6%)
  • μισό φλιτζάνι χλωρίνη ανά μπανιέρα γεμάτη νερό (1/4 φλιτζάνι για μισή μπανιέρα ή 1 κουταλιά της σούπας ανά 4 lt νερού)
  • μείνετε μέσα στο νερό για 5-10 λεπτά το πολύ
  • ξεπλυθείτε καλά μετά
  • στεγνώστε και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα στο δέρμα σας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν δοκιμάσετε να κάνετε λουτρό χλωρίνης, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας και συζητήστε το ποια ενυδατική κρέμα θα χρησιμοποιήσετε. Η AADA προσθέτει ότι τα λουτρά χλωρίνης μπορεί να σας βλάψουν εάν έχετε πολύ ξηρό δέρμα.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για μια δερματική πάθηση

Μπορείτε να δοκιμάσετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο σπίτι με λουτρά χλωρίνης ή άλλα φάρμακα για την ψωρίαση, εάν τα συμπτώματα του δέρματος σας είναι ήπια.

Αλλά εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο, σας ενοχλούν ή επιδεινωθούν, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε χλωρίνη και αμμωνία

Κορονοϊός και απολύμανση με χλωρίνη: Τι να κάνετε αν πάει σε μάτια, δέρμα, ή αν εισπνεύσετε αναθυμιάσεις

Χλωρίνη στο καθάρισμα: Πιθανός κίνδυνος για ανθρώπους και κατοικίδια – Τι έδειξε έρευνα

Μπορεί να γιατρευτεί η ψωρίαση;